Zo moet de Pathé bioscoop in het Stadshart er uit gaan zien.
Zo moet de Pathé bioscoop in het Stadshart er uit gaan zien. Pathé Nederland

Gemeenteraad Amstelveen stemt in met komst bioscoop

15 juni 2019 om 14:00 lokaal

AMSTELVEEN Het college kan verder met de ontwikkeling van een bioscoop in het Stadshart, aan Meander, achter Schouwburg Amstelveen. De gemeenteraad is er op 12 juni mee akkoord gegaan. Alleen de ChristenUnie stemde tegen.

De raad plaatste nog wel wat kanttekeningen. Jacqueline Solleveld Olthof (BBA) constateerde dat vooral voor Platform C, dat precies zit waar de toegang vanaf het Stadsplein naar de bioscoop komt, nog veel moet worden uitgewerkt: "Hoe worden de te vervallen ruimtes gecompenseerd? En wat zijn de gevolgen voor de bedrijfsvoering van de culturele instellingen?" BBA diende met SP en GroenLinks een amendement in om de raad meer greep te geven op de afhandeling van de plannen. "Het college wil een mandaat, maar daarvoor vinden wij het nog te vroeg," aldus Solleveld Olthof. Het amendement haalde het niet. Cheimaa Aouni (GroenLinks) pleitte voor het tegelijk bouwen van de bioscoop en aanpassen van de gevel van de cultuurstrip "Anders heeft dit twee keer gevolgen voor de bedrijfsvoering van de cultuurinstellingen."

OVERCAPACITEIT Tegenstemmer Bert de Pijper (ChristenUnie) verklaarde niet tegen een bioscoop te zijn, maar vreest voor overcapaciteit van bioscopen in de regio. "Daarom willen we graag dat er eerst een heldere business case komt. Bezint eer ge begint." Wat De Pijper betreft zou ook de gemeente zelf een analyse van de kansen moeten maken, omdat uiteindelijk de overheid bepaalt hoe ruimte moet worden ingericht. Volgens Tawros Aslanjan (D66) begint een bedrijf als Pathé niet zomaar aan een bioscoopproject als dit in Amstelveen, zonder eerst een grondige analyse te maken van de haalbaarheid. Janneke Leegstra (VVD) vond dat de gemeente niet in de schoenen van ondernemers moet gaan staan.

BETROKKEN Solleveld Olthof uitte ook twijfels of de cultuurinstanties en omwonenden wel voldoende bij de plannen zijn betrokken. In een korte schorsing praatte wethouder Herbert Raat de fracties bij over het gevolgde proces. Aslanjan en Leegstra hadden de indruk dat er voldoende samenspraak is. "Natuurlijk zijn er kanttekeningen gemaakt," aldus Aslanjan, "Maar dat is altijd zo bij veranderingen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie