Nono Schrader heeft Confidente opgericht en is erfrechtspecialist.
Nono Schrader heeft Confidente opgericht en is erfrechtspecialist. Naomi Heidinga

Informatiedag Confidente: Nalatenschap tijdig regelen

13 juni 2019 om 07:30 Nieuws

AMSTELVEEN De erfrechtspecialisten van Confidente komen het helaas nogal eens tegen: de afhandeling van de nalatenschap is niet of slecht geregeld, wat kan leiden tot onmin, ongenoegen of onnodig verdriet onder nabestaanden. Ook betalen mensen geregeld meer erfbelasting dan nodig, of blijken in het verleden opgestelde testamenten niet meer te passen bij de praktijk. Om mensen te informeren en met hen te kijken naar hun situatie, houdt Confidente op 20 juni een informatiedag.

Confidente is een initiatief van Nono Schrader. "Op jonge leeftijd kwam ik noodgedwongen al in aanraking met het afhandelen van zaken rond het overlijden van een dierbare. Mijn moeder overleed op jonge leeftijd, gevolgd door mijn vader en broer. Mijn moeder had een architectenbureau; na haar dood moesten we uitzoeken wat daarmee moest gebeuren." Zo deed ze ervaring op, leerde ze waar ze op moet letten en wat allemaal geregeld moet worden na een overlijden. Al snel vroegen vrienden haar, wanneer ze in dezelfde situatie verkeerden, om raad. En zo breidde dit zich uit.

"Zo'n zeven jaar geleden ben ik met dit bureau begonnen. Ik werkte daarvoor bij verschillende bedrijven als leidinggevende." Samen met drie anderen geeft ze mensen advies over de voorbereiding en afhandeling van de nalatenschap. "We hebben ieder onze eigen expertise."

De dood is geen makkelijk onderwerp. De meeste mensen worden liever niet met de eigen sterfelijkheid geconfronteerd. Daardoor is de nalatenschap vaak niet goed geregeld. Dat dit tot problemen leidt, maakt Nono helaas al te vaak mee. Denk aan ruzie tussen nabestaanden over de erfenis. Tussen broers en zusters wanneer de spullen 'eerlijk' verdeeld moeten worden. "Wat eerlijk is, blijkt in de praktijk lastig te bepalen. Want volgde de dochter niet een dure opleiding en kreeg de zoon geen geld voor zijn nieuwe huis? En, misschien is er iemand die uit angst voor ruzie niet duidelijk is over wat hij of zij graag zou willen hebben. Een ander heeft dat probleem wellicht niet, en neemt daardoor alles mee."

Ook als er wel een testament is, kunnen er problemen ontstaan. "Bijvoorbeeld wanneer iemand een nieuwe partner heeft maar zijn testament nog niet heeft gewijzigd waarin zijn vorige partner tot erfgenaam is benoemd. Of wanneer één van beide partners, die tot executeur is benoemd, al eerder is overleden. Het kan dan gebeuren dat je nicht die je al twintig jaar niet gezien hebt de nalatenschap moet afwikkelen en door je persoonlijke spullen gaat. En wie zorgt voor de parkiet als je overlijdt? Mijn voorbeelden zijn wellicht een tikje gechargeerd, maar het is wel goed om over dit soort dingen na te denken."

Wordt Confidente in het voortraject ingeschakeld, dan komt één van de medewerkers op bezoek. "Dan stellen we duizend en één vragen, juist over de zaken die men vaak vergeet. Zo zorgen we ervoor dat uw nalatenschap goed wordt geregeld. Een geruststellende gedachte. Jaarlijks nemen we contact op met onze klanten om te kijken of er dingen zijn veranderd. Uw dossier verdwijnt dus niet zomaar in een lade."

AFSPRAAK Geïnteresseerd in een vrijblijvend gesprek? Ga naar https://www.confidente.nl/ voor het maken van een afspraak.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie