Afbeelding
ANP Foto

Minder Amstelveense jongeren roken wel eens

29 mei 2019 om 13:53 lokaal

AMSTELVEEN Het aantal jongeren tot 17 jaar in Amstelveen dat wel eens gerookt heeft, is afgenomen van  19 procent in schooljaar 2016/2017 naar 15 procent in schooljaar 2017/2019. Dat blijkt uit de Jeugdgezondheidsmonitor 2017/2018 van de GGD. Het onderzoek werd uitgevoerd onder leerlingen van de tweede en de vierde klas van middelbare scholen. Experimenteren met roken komt zowel onder tweedeklassers als onder vierdeklassers vaker voor bij vmbo-leerlingen dan bij havo/vwo-leerlingen. Meisjes en jongens roken ongeveer even vaak.

Het aandeel jongeren in Amstelveen dat wel eens heeft gerookt, is vergelijkbaar met de rest van de regio. Jongeren van Nederlandse herkomst hebben vaker weleens gerookt dan jongeren van niet-Nederlandse herkomst, bij maandelijks en wekelijks roken is dit verschil er niet. Daarnaast speelt de thuissituatie een rol: bijna één op de vijf jongeren die niet bij beide ouders woont heeft roken geprobeerd.

In klas 2 heeft 6 procent van de leerlingen weleens gerookt. In klas 4 is dat 25 procent. Van de vierdeklasleerlingen rookt 11 procent maandelijks en 7 procent wekelijks. Maandelijks of wekelijks roken komt onder tweedeklasleerlingen nauwelijks voor. Opmerkelijk is dat door scholieren uit de wijk Waardhuizen/Middenhoven minder vaak geëxperimenteerd wordt met roken (roken, ooit: 9 procent) dan in de andere wijken van Amstelveen.
 

ALCOHOLGEBRUIK Ook het alcoholgebruik is onderzocht. Ondanks de NIX18-campagne geeft 43 procent van de Amstelveense jongeren ooit alcohol gedronken te hebben. In klas 2 heeft 30 procent dat ooit gedaan, in klas 4 is dat 57 procent. Van de tweedeklasleerlingen drinkt 2 procent maandelijks alcohol tegenover 21 procent van de vierdeklasleerlingen. In klas 4 drinkt 7 procent wekelijks en is 7 procent binge drinker, dit betekent tenminste één keer per maand meer dan vijf glazen alcohol bij één gelegenheid. In de tweede klas komen wekelijks drinken en binge drinken nauwelijks voor.

Leerlingen uit Amstelveen drinken even vaak als leeftijdsgenoten elders in de regio. Ten opzichte van schooljaar 2016-2017 is het alcoholgebruik onder jongeren in Amstelveen niet veranderd. Wel is het percentage vierdeklassers dat ooit alcohol heeft gedronken afgenomen van 62 naar 57 procent.

Jongeren van Nederlandse herkomst drinken vaker dan jongeren van niet-Nederlandse herkomst. Jongeren die niet bij beide ouders wonen hebben vaker ooit alcohol gedronken dan jongeren die wel bij beide ouders wonen. Jongens proberen alcohol iets vaker uit dan meisjes, maar het maandelijks of wekelijks gebruik verschilt niet. Havo/vwo-leerlingen drinken bijna twee keer zo vaak maandelijks alcohol als vmbo-leerlingen.

{BLOWEN] In het onderzoek werd de scholieren ook naar gebruik van cannabis gevraagd. 12 procent van de jongeren gaf aan wel eens hasj of wiet te hebben gebruikt. Cannabisgebruik is onder tweedeklasleerlingen nog laag; 3 procent heeft ooit cannabis gebruikt. Onder vierdeklasleerlingen is dit 21 procent.

Van de vierdeklasleerlingen gebruikt 7 procent maandelijks cannabis en 4 procent wekelijks. Het cannabisgebruik van jongeren uit Amstelveen is vergelijkbaar met dat van leeftijdsgenoten elders in de regio. Ten opzichte van schooljaar 2016-2017 is het gebruik van hasj en wiet onder jongeren uit Amstelveen niet veranderd.

Jongens blowen vaker dan meisjes. In klas 4 gebruikt 25 procent van de jongens versus 17 procent van de meisjes. Jongeren die niet bij beide ouders wonen experimenteren vaker met cannabis dan jongeren die bij beide ouders wonen. Cannabisgebruik verschilt niet tussen vmbo-leerlingen en havo/vwo-leerlingen.

Het onderzoek werd in schooljaar 2017-2018 op alle scholen voor regulier voortgezet onderwijs In de regio Amstelland afgenomen. Leerlingen werden uitgenodigd de digitale vragenlijst 'Jij en je gezondheid' in te vullen. In totaal deden 3.540 jongeren uit de regio (Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn) mee. Leerlingen uit klas 2 en 4 beantwoordden via internet vragen over hun gezondheid, welzijn en leefstijl. De publicatie is te downloaden via https://www.ggdgezondheidinbeeld.nl/publicaties-amstelland/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie