Het voltallige college van Amstelveen met in het midden Tjapko Poppens.
Het voltallige college van Amstelveen met in het midden Tjapko Poppens. Anko Stoffels

Tjapko Poppens officieel benoemd tot burgemeester

28 mei 2019 om 22:14 lokaal

AMSTELVEEN In het raadhuis is dinsdagavond 28 mei Tjapko Poppens officieel benoemd tot burgemeester van Amstelveen. Aanwezig waren onder meer burgemeesters van buurgemeenten, maar ook de oud-burgemeesters van Amstelveen Pieter Beelaerts van Blokland en Jan van Zanen. Ook was er een delegatie aanwezig uit Poppens' vorige gemeente Wijk bij Duurstede.

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk verrichtte de officiële installatie met het afnemen van de eed. "Iemand wordt niet zomaar burgemeester," zei hij. "Eisen die daaraan worden gesteld worden steeds hoger. Burgemeesterschap vereist stevigheid. Ook samenwerking is van groot belang, zeker in de Metropoolregio Amsterdam, een van de belangrijkste regio's in Nederland. Tjapko Poppens is een verbinder, iemand die de balans kan houden. Daarom vinden we hem zo geschikt voor het ambt van burgemeester in Amstelveen."

Na de beëdiging hing locoburgemeester Herbert Raat hem de ambtsketting om. "Vanochtend hadden we met Tjapko Poppens al de eerste collegevergadering," zei hij. "Het was een leuke vergadering, heel natuurlijk, heel fijn, alsof hij al drie jaar bij ons zat." Namens de burgemeesters uit de regio memoreerde burgemeester Pieter Heiligers van Uithoorn wat voor een burgemeester Amstelveen volgens een columnist oorspronkelijk zocht. "Iemand in de herfst van zijn carrière. Liefst een uitgerangeerd Tweede Kamerlid, die hier nog een paar lintjes wilde doorknippen. Beste mensen in Amstelveen, dat krijgt u niet. U krijgt een werker, een luisterend oor, ervaring in het ambt en een verbinder."

Trappelen

"Ik sta te trappelen om aan de slag te gaan," zei Tjapko Poppens in zijn toespraak. "Amstelveen en omgeving ken ik nog van de periode dat ik op het hoofdkantoor van KLM werkte. Nu zie ik veel meer levendigheid in de gemeente dan toen. Meer reuring. Een evenement als Vunzige Deuntjes was in die tijd ondenkbaar. Amstelveen is populair om te wonen en te werken en dat vertaalt zich in een krappe huizenmarkt. Toch willen we met ons gezin zo snel mogelijk verhuizen. Als oud-Wageninger spreekt mij aan dat Amstelveen een van de groenste gemeenten in Nederland is, met ruim vijftien parken, waaronder de monumentale heemparken. Amstelveen is ruim aangelegd, er is veel kunst en cultuur, een fantastisch winkelaanbod, er zijn heel veel sportverenigingen en prachtige evenementen. Afgelopen weekend was er het 24h evenement waarbij ook de 620e verjaardag van Amstelveen werd gevierd. Niet zo oud als Dorestad, maar toch een respectabele leeftijd."

Afscheid

Aan de benoeming van Tjapko Poppens ging het afscheid van waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn vooraf, volgens de mentor van de raad, Hans Bulsing "een afscheid dat niemand wil." "Want," zo legde gemeentesecretaris Bert Winthorst uit "niemand vond het erg dat je wat langer bleef. Je was waarnemend burgemeester, maar van dat 'waarnemend' merkten we weinig. Je ging er vol tegenaan." Herbert Raat noemde Bas Eenhoorn 'een bijzondere burgervader'. "U kwam hier niet om op de winkel te passen. Integendeel. U had een duidelijke opdracht: het onder de loep nemen van de bestuurscultuur in Amstelveen. Daar waren we eerst best nog wel een beetje zenuwachtig over. Maar de conclusie was: 'Amstelveen is een plezierige en goed bestuurde gemeente'."

Burgemeester van Diemen, Erik Boog, herinnerde aan Eenhoorns idee over het vormen van een gemeente Amstelland. "Je hebt daarmee een gevoelig onderwerp op de agenda gezet. Je zei: 'zelfstandigheid is geen doel op zich.' Daar wil ik tegenover stellen: schaalvergroting moet ook geen doel op zich zijn. Groter is niet altijd beter. Het gaat om wat je ermee doet."

Overtuigen

 Eenhoorn ging in zijn afscheidswoorden in op de bestuurlijke verhoudingen in Amstelveen. "In de representatieve democratie gaat het erom elkaar te overtuigen het goede te doen. Niet om het niet tolereren van de overtuiging van anderen. Maar dat laatste zie ik helaas steeds meer in Nederland. Gelukkig voeren we in de raad hier nog wel die goede discussie en stellen we wél overtuigingen tegenover elkaar. Zo is er bijna geen gemeente die iedere fractie evenveel spreektijd geeft. Amstelveen wel. Ik vind dat geweldig waardevol."

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie