Afbeelding
Pixabay

Meer rookvrije plekken in Amstelveen

29 mei 2019 om 18:00 lokaal

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen gaat het aantal rookvrije plekken uitbreiden en gaat andere organisaties aanmoedigen hetzelfde te doen. Zo worden binnenkort alle entrees van Stadshart Amstelveen rookvrij gemaakt. Via borden worden inwoners van Amstelveen aangemoedigd om bij schoolpleinen, sportverenigingen, speeltuinen en andere openbare gelegenheden niet meer te roken.

De gemeente gaat zich inzetten voor realiatie van een Rookvrije Genegratie en is maandag partner geworden van de Alliantie Nederland Rookvrij. "Driekwart van de Nederlanders wil dat Nederland een actief rookvrij beleid voert. De steun hiervoor is toegenomen van 65 procent in 2014 naar 76 procent nu. Van de ondervraagden vindt 80 procent dat de overheid maatregelen moet nemen om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken en bijna driekwart van de Nederlanders wil dat de samenleving zich inzet voor een Rookvrije Generatie. Dat blijkt uit onderzoek naar het draagvlak voor tabaksontmoedigende maatregelen, uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar, in opdracht van KWF Kankerbestrijding,¨ aldus wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn). ¨Wij blijven ons als college en gemeente volop inzetten voor een Rookvrije Generatie, zodat kinderen niet met roken in aanraking komen." 

Naast een actief rookvrij beleid vanuit de overheid, vindt een ruime meerderheid dat ook bedrijven zich moeten inzetten voor een Rookvrije Generatie. Bovendien wil de helft van de ondervraagden zelf een bijdrage leveren, onder andere door het gesprek met kinderen aan te gaan over de schadelijkheid van roken (64 procemt), een online petitie te tekenen waarin de overheid wordt opgeroepen maatregelen te nemen (46 procent) of mensen aan te spreken die roken in het bijzijn van kinderen (40 procent).

Zeven op de tien Nederlanders vinden dat het aantal plaatsen waar veel kinderen komen en waar niet gerookt mag worden, moet worden uitgebreid. Om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken vindt 71 procent ook dat sigaretten niet meer zichtbaar mogen worden uitgestald. In 2015 was dat nog 57 procent. Daarnaast vindt 85 procent dat het Nederlands publiek geïnformeerd moet worden over de schadelijke gevolgen van roken.


 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie