Tjapko Poppens
Tjapko Poppens ANKIE MEUTGEERT

Nieuwe burgemeester Poppens: 'Amstelveen is prachtkans'

29 mei 2019 om 10:00 lokaal

AMSTELVEEN Amstelveen heeft een nieuwe burgemeester, Tjapko Poppens. Hij werd dinsdagavond geïnstalleerd in de raadzaal, nadat waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn was teruggetreden.

Tjapko Poppens (48) groeide op in de provincie Groningen. Na de middelbare school studeerde hij in Wageningen, waar hij affiniteit met de agrarische wereld kon combineren met zijn interesse voor economie en bedrijfskunde. Na zijn afstuderen in 1996 ging hij werken bij de KLM, eerst als manager bij de divisie vliegtuigonderhoud en later als directiesecretaris op het KLM-hoofdkantoor, dat op slechts enkele honderden meters afstand staat van zijn nieuwe werkplek. Hij is dus al goed bekend met Amstelveen. In 2005 stapte hij over naar de gemeente Enschede, waar hij onder meer directeur Concernstaf/concerncontroller werd. Daarnaast was hij vanaf 2005 bijna acht jaar VVD-raadslid, ook fractievoorzitter, in de gemeenteraad van Deventer.

BUITENKANSJE In december 2012 werd hij burgemeester van Wijk bij Duurstede. Hij was nauwelijks herbenoemd - in december 2018 – toen zich een buitenkansje voor de als ambitieus bekend staande Poppens voorbij kwam: Amstelveen zocht een nieuwe burgemeester.

Uit artikelen in 't Groentje/Wijksnieuws, een zusterblad van het Amstelveens Nieuwsblad, blijkt dat menigeen in Wijk bij Duurstede zich afvraagt waarom hij zo kort na zijn herbenoeming al vertrokken is. Volgens Poppens zelf kan dat voor niemand een verrassing zijn: "Ik zie het echt als een prachtkans om burgemeester te worden van Amstelveen, zo midden in de Amsterdamse regio met zijn eigen stedelijke dynamiek." Op kritiek over zijn snelle vertrek zei hij: "Het is geen arbeidsovereenkomst, geen contract voor zes jaar. Het is een maximum. Toen ik hier op mijn 42e solliciteerde heeft de raad aangegeven dat ze er niet van uitging dat ik hier mijn pensioen ging halen." Voor hem telt ook de privésituatie mee. Poppens heeft drie kinderen, waaronder een tweeling die in groep 8 zit, wat de minst slechte periode is om te verhuizen.

AANPAKKEN Poppens staat erom bekend dat hij weet van aanpakken, een sterk analytisch vermogen heeft, toegankelijk is en open staat voor vernieuwing. In Wijk bij Duurstede kreeg de raad onder hem een nieuwe werkwijze, die raadsvergaderingen aantrekkelijker moest maken: een helderder samenspel tussen raad en college, meer inbreng van de burger en meer ruimte voor debat. Hij zou dit ook willen meenemen naar Amstelveen.

Wijk bij Duurstede is een kleine gemeente, met krap 24.000 inwoners, waardoor hij dichtbij de burgers stond. Hij hoopt dat in Amstelveen te kunnen vasthouden. "Ik realiseer me nu eigenlijk pas dat burgemeester niet zomaar een beroep is. Je kunt mensen tot steun zijn in verdrietige of bijzondere momenten. Op Wijkse schaal kan ik mensen persoonlijk spreken, ik weet niet of dat in Amstelveen op dezelfde manier gaat lukken."

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie