Afbeelding
ANP/Sem van der Wal

Amstelveen heeft nu regisseur brandkranen

24 mei 2019 om 13:41 lokaal

AMSTELVEEN Het college heeft tal van maatregelen in gang gezet om herhaling van de problemen met de bluswatervoorziening zoals bij de brand in de Urbanuskerk in Bovenkerk aan het licht kwamen te voorkomen. Zo is er nu zelfs een regisseur brandkranen. Dat bleek tijdens een commissievergadering op 23 mei over het rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid over de brandkranen.

Voor de inspectie Justitie en Veiligheid zijn de brandkranen door Bovenkerk zelfs een landelijke zaak geworden. "We vrezen dat er ook elders tekortkomingen zijn met deze kranen," aldus Anton Dorst van de inspectie, die in de commissie een toelichting gaf op het rapport. "Daarom hebben we het rapport naar alle Veiligheidsregio's in Nederland gestuurd met de opdracht ernaar te kijken. De regio's hebben tot 1 november de tijd verslag uit te brengen." Uit het rapport blijkt dat de brandweer bij het uitrukken onvoldoende informatie had over de brandkranen en de kranen niet kon vinden. Met meldingen van defecten aan brandkranen die de brandweer doorgeeft aan de gemeente, gebeurde niets. Afspraken bleken verouderd.

"Toch is het lastig vast te stellen of de schade minder groot geweest zou zijn als alles op orde was geweest," aldus Dorst. "De brand werd pas meer dan een half uur na het uitbreken gemeld. Daarmee kwam de brandweer eigenlijk al te laat en kon zijn er alleen nog voor kiezen de toren, de pastorie en een woonhuis te behouden. Optreden in de kerk zelf was lastig en gevaarlijk. Het vuur woedde tussen gewelf en dak. Je moet dan wachten tot er gaten in het dak branden."

RISICO De raad had veel kritiek en vragen richting college. De gemeente liet een risico voor de samenleving ontstaan. De gemeente heeft de regelgeving laten verslonzen. Het ontbreekt aan regie. Er is te weinig overleg tussen de betrokken instanties. Vooral Bert de Pijper (CU), Ruud Kootker (BBA), Patrick Adriaans (SP) en Martin Kortekaas (GroenLinks) vroegen zich af of de problemen met de brandkranen duiden op tekortkomingen in de gemeentelijke organisatie als geheel. Vers in het geheugen liggen nog de problemen met de gemeentelijke automatisering. Voor burgemeester Bas Eenhoorn was dit een zaak voor bespreking op een ander moment. "Natuurlijk hebben ook wij bedacht: zou er in andere processen in onze organisatie ook iets mis zijn? Als er een systeemfout is, dan moeten we dat oplossen."

SECONDE Volgens Eenhoorn heeft het college na de brand het brandkraanprobleem onmiddellijk aangepakt. "We hebben geen seconde geaarzeld om de vraag bij de inspectie neer te leggen: wat ging er mis en hoe kunnen we herhaling voorkomen? We hebben meteen laten kijken naar de andere brandkranen in de stad. Met een aantal zaken zijn we al begonnen voordat het rapport van de inspectie er was."

Eenhoorn toonde een stroomdiagram waarop precies staat wie nu waar verantwoordelijk voor is, inclusief naam en toenaam, tijdslijnen, controles en borging. Verouderde contracten met onder meer Waternet worden geactualiseerd. "We hebben nu zelfs een regisseur brandkranen. Ik denk dat wij daarmee de enige gemeente in Nederland zijn." Eenhoorn beloofde diverse rapportages om de raad op de hoogte te houden.

Martin Kortekaas (GroenLinks) vroeg zich af of het college excuus zou moeten maken over het brandkraanprobleem. Eenhoorn betwijfelde echter of dat helpt. "Ik denk dat de inwoners meer gebaat zijn met adequate maatregelen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie