Afbeelding
Pixabay

Kwart van jongeren Amstelveen heeft slaapproblemen

24 mei 2019 om 10:56 lokaal

AMSTELVEEN Een kwart van de jongeren in Amstelveen heeft slaapproblemen. Dat blijkt uit de Jeugdgezondheidsmonitor 2017/2018 van de GGD. Het onderzoek werd uitgevoerd onder leerlingen van de tweede en de vierde klas van middelbare scholen. Meisjes (30%) hebben vaker slaapproblemen dan jongens (21%) en vierdeklasleerlingen hebben vaker slaapproblemen (29%) dan tweedeklasleerlingen (22%). Meisjes (36%) in de vierde klas hebben het vaakst slaapproblemen. 

Het aandeel jongeren met slaapproblemen is in Amstelveen vergelijkbaar met de rest van de regio en de slaapproblemen zijn volgens de GGD in de periode 2015-2018 onder jongeren in Amstelveen ook niet veranderd.

In de Jeugdgezondheidsmonitor komen ook andere aspecten aan bod. Zo is het aandeel jongeren uit Amstelveen met depressieklachten 10%, voor angstklachten is dat 14%. Angstklachten komen in Amstelveen vaker voor dan gemiddeld in de rest van de regio. Depressieklachten zijn vergelijkbaar met de rest van de regio. In Amstelveen is een toename van angstklachten onder jongeren te zien sinds schooljaar 2015-2016.

In Amstelveen ervaart  89% van de jongens zijn gezondheid als goed, onder meisjes is dat 78%. Dit betekent dat meisjes zich twee keer zo vaak niet (vaak of altijd) fit en gezond voelen als jongens (22% versus 11%). Jongeren van Nederlandse herkomst hebben vaker een goede ervaren gezondheid dan jongeren van niet-Nederlandse herkomst (87% versus 80%). De gezinssituatie speelt ook een rol; jongeren die bij beide ouders wonen voelen zich vaker fit en gezond dan jongeren die niet bij beide ouders wonen (85% versus 78%).

Binnen Amstelveen zijn er tussen de wijken wel verschillen. Amstelveen Noordwest (88%) heeft meer jongeren met een goede ervaren gezondheid in vergelijking met de rest van Amstelveen, terwijl in de wijk Keizer Karelpark/Groenelaan het aandeel jongeren dat zich fit en gezond voelt juist lager is (77%).

Het onderzoek werd in schooljaar 2017-2018 op alle scholen voor regulier voortgezet onderwijs In de regio Amstelland afgenomen. Leerlingen werden uitgenodigd de digitale vragenlijst 'Jij en je gezondheid' in te vullen. In totaal deden 3.540 jongeren uit de regio (Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn) mee. Leerlingen uit klas 2 en 4 beantwoordden via internet vragen over hun gezondheid, welzijn en leefstijl. De publicatie is te downloaden via https://www.ggdgezondheidinbeeld.nl/publicaties-amstelland/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie