Heleen van Ketwich Verschuur is een van de gasten.
Heleen van Ketwich Verschuur is een van de gasten. Sportbedrijf Amstelveen

Amstelveen Quiz in speciale talkshow BV Amstelveen

24 mei 2019 om 16:00 lokaal

AMSTELVEEN Op zaterdag 25 mei wordt op het Stadsplein om 15.15 uur de Grote Amstelveen Quiz gehouden. De quiz is onderdeel van een speciale editie van talkshow BV Amstelveen tijdens het festival ’24 uur Amstelveen’. De quiz wordt ondersteund door een tv-scherm van 5 bij 4 meter. De presentatie is in handen van Meindert Schut, Frans Huissen en Matthijs den Hollander. Locatie: het 24H-festivalhart bij Der Bogen op het Stadsplein. Onderwerp is de historie en identiteit van de stad.

Stadsdichter Matthijs den Hollander: “Als ik mensen vertel dat ik in deze stad woon, wordt vaak lacherig gereageerd. Zo van ‘is dat heel erg, om niet in Amsterdam te wonen?’ Ik betrap mezelf dan op een ongemakkelijk gevoel. Een zekere schaamte. Het woord ‘slaapstad’ valt vaak, ook onder onszelf als bewoners. Wat is dat met Amstelveen? Dit gevoel doorzie ik nu, zowel bij mezelf als bij anderen. Het is een gebrek aan inzicht in de kwaliteiten van deze plek. Cruyff zou zeggen: ‘je gaat het pas zien als je het doorhebt’.

VERJAARDAG “Dat besef begon toen ik samen met Mirella Berkhout en Heleen van Kettwich Verschuur de geboorteakte van Amstelveen ontdekte in het Stadsarchief. Die akte is een 620 jaar oud stuk geitenleer waarop Koen van Oosterwijk een handtekening zet onder zijn benoeming tot Ambachtsheer van Amstelveen. Als je die akte van 25 mei 1399 ziet, krijg je onmiddellijk meer respect en besef voor de wortels van deze plek. Er is nog veel betekenis te ontdekken daarin.”

GROEN “Neem het groen in Amstelveen. We rijden er dagelijks doorheen en we vinden het een beetje vanzelfsprekend. Maar heb je gelezen dat Amstelveen is uitgeroepen tot ‘Parkstad nummer 1’ van Nederland? We zijn de tuin van Amsterdam, al eeuwen. Altijd trokken rijken van Amsterdam naar de dit buitengebied. Die rust, dat groen, dát is het dna van deze stad.”

REMBRANDT Den Hollander: “Rembrandt wist dit al. In zijn dagelijkse leven struinde hij hier met zijn schetsboek onder de arm. In het Rijksmuseum hangt nu van hem een tekening ‘Gezicht op de Amstelveenseweg buiten Amsterdam’. Misschien is de conclusie van de quiz wel dat we die thema’s van Amstelveen nog meer moeten gaan claimen. Dat we daar wat meer visie op los moeten laten, eerst naar binnen en dan naar buiten toe.”

TALKSHOWS De twee speciale edities van BV Amstelveen en de Grote Amstelveen Quiz vinden zaterdag plaats in het 24H festivalhart op het Stadsplein. Om 10.00 uur presenteert Burgemeester Bas Eenhoorn er de verjaardagstaart en wordt aansluitend geïnterviewd met onder anderen Pierre Cuypers (de achterkleinzoon van de Urbanuskerk-architect) en Annemieke Brouwer van de Vereniging Historisch Amstelveen. Later op de middag om 15.15 uur is de quiz met aansluitend de tweede talkshow. Te gast zijn dan onder meer: Wethouder Floor Gordon, Walter Busse, Elena Nabatova en Heleen van Ketwich Verschuur van Amstelveen Sport (voorheen Sportbedrijf Amstelveen).

Voor meer informatie over de twee talkshows en de Grote Amstelveen Quiz: https://bvamstelveen.nl/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie