VVD-raadslid Bas Zwart (tweede van links) te midden van ouders en hun uitgelote kinderen.
VVD-raadslid Bas Zwart (tweede van links) te midden van ouders en hun uitgelote kinderen. Anko Stoffels

VVD ontevreden over antwoord op vragen uitloting scholieren

25 april 2019 om 18:00 lokaal

AMSTELVEEN VVD-gemeenteraadslid Bas Zwart is ontevreden over de antwoorden die hij van de wethouder Frank Berkhout (Onderwijs) heeft gekregen op vragen over hoe het kan dat er voor een aantal Amstelveen scholieren geen plaats is op een middelbare school in Amstelveen.

Het probleem doet zich vooral voor bij kinderen met vmbo-t/havo advies. De betrokken kinderen hebben volgens Zwart alternatieven aangeboden gekregen in Aalsmeer. Amsterdam en zelfs Vinkeveen. De VVD vindt dit onacceptabel. "Wij zien enkele tientallen kinderen die vaak als enige van hun klas naar een school buiten Amstelveen moeten gaan. Weg van vriendjes en vriendinnetjes en hun eigen veilige omgeving. Ik kan dit niet uitleggen aan de Amstelveners," aldus Bas Zwart. Het VVD-raadslid wijst erop dat de gemeente afgelopen vele miljoenen heeft geïnvesteerd in schoolgebouwen in Amstelveen.

 Zwart stelde de kwestie aan de orde in de raadscommissie Burgers en Samenleving. Onderwijswethouder Frank Berkhout liet in zijn reactie weten dat voortgezet onderwijs een regionale voorziening en dat er in de regio voldoende plek voor alle leerlingen: "In sommige gemeenten is geen middelbare school, het zou niet fair zijn Amstelveense kinderen voorrang te verlenen en kinderen uit de regio als laatste te plaatsen. Plaatsing verloopt zo eerlijk mogelijk via loting bij een notaris. Daar heeft de gemeente geen invloed op. Dit schooljaar is het gelukt om alle kinderen binnen de regio Amstelland te plaatsen, maar niet allemaal in Amstelveen. Overigens gaat 99 procent van de kinderen naar de school van hun eerste, tweede of derde keuze."

Berkhout verwacht dat het de komende jaren door toename van het aantal leerlingen moeilijker wordt alle Amstelveense leerlingen in Amstelveen te plaatsen. Gemeente en schoolbesturen zoeken naar oplossingen, maar die zijn er niet op korte termijn. De wethouder bestrijdt overigens dat leerlingen helemaal naar Vinkeveen moeten: "De Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert en de Westplas in Aalsmeer hebben nog ruimte."

Zwart verbaasde zich erover dat al jarenlang vooral vmbo-t en havo leerlingen worden uitgeloot. Hij vraagt zich af of de aanstaande verbouwing van het KKC mogelijkheden biedt dit onderwijs ook op deze school aan te bieden. Volgens Berkhout kan de gemeente scholen echter niet dwingen: "De gemeente kan wel signaleren en attenderen in het overleg met besturen. Het KKC biedt geen mavo/havo en kan dat ook niet opeens gaan doen. De school moet daarvoor een licentie hebben en dat wordt dan eerst besproken in het Regionaal Platform Onderwijs. Daarin heeft de gemeente geen stem."

Na de aandacht in de media en in de commissie heeft Bas Zwart nog meer mails en brieven ontvangen van zeer teleurgestelde ouders. "Misschien klopt de procedure wel, maar het verhaal klopt niet," aldus Bas Zwart. "Dat is een papieren waarheid die leuk is voor accountants en statistici."

"De oplossing ligt overigens niet bij de wethouder of de gemeenteraad. Op basis van de Wet op het Voortgezet Onderwijs bepalen de directies van de scholen samen waar welk type onderwijs wordt aangeboden. Ik weet dat de wethouder er achter de schermen toch alles aan probeert te doen wat binnen zijn mogelijkheden ligt," aldus het VVD-raadslid.

Bas Zwart spreekt daarom binnenkort met VVD-Tweede Kamerlid Rudmer Heerema om te vragen wanneer deze wet op de schop gaat. "Het kan toch niet dat het Rijk het onderwijs betaalt en de gemeenten de gebouwen, maar de overheid daarna niets meer te zeggen heeft. De directeuren van de scholen kunnen zelf bepalen welk type onderwijs zij geven en kunnen een behoefte aan meer vmbo-t/havo-onderwijs gewoon negeren. Toevallig is er in Amstelveen wel nog ruimte op havo en vwo-niveau."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie