Verwerking van ingezameld plastic verpakkingsmateriaal.
Verwerking van ingezameld plastic verpakkingsmateriaal. ANP Foto

Kostenstijging door verkeerd gebruik containers voor PMD

26 april 2019 om 11:00 lokaal

AMSTELVEEN De gemeente ziet sinds december vorige jaar een plotselinge en forse toename in het aantal afgekeurde containers met Plastic verpakkingsmateriaal, Metaal/blik en Drinkpakken (PMD). Het afkeuren van met name ondergrondse containers gebeurt op of rond een vervuilingsgraad van 10 tot 15 procent.

Sinds december zijn er ook containers met veel meer vervuiling aangetroffen. De (gedeeltelijk) afgekeurde PMD wordt niet als grondstof gerecycled, maar verbrand als restafval. Dat brengt het extra kosten met zich mee. Door de afkeuringen loopt de gemeente een financiële risico, dat kan oplopen tot 200.000 euro voor het jaar 2019.

De vervuiling lijkt met name te worden veroorzaakt door de aanwezigheid van piepschuim, plastic touw, plastic gaas, voedselresten in plastic zakken, hard plastic zoals kinderspeelgoed (dit is wel plastic, maar geen verpakkingsmateriaal), grote lappen plastic (geen verpakkingsmateriaal en vaak afkomstig van bedrijven) en medisch plastic, zoals infuuszakken. Ook kan de verwerker een vracht afkeuren als er geen doorzichtige PMD-zakken worden gebruikt, omdat dan niet zichtbaar is wat er in een zak zit.

Daarom onderneemt de gemeente direct diverse acties. Zo gaat de gemeente Amstelveners actief informeren over wat er wel en niet in een PMD-container mag. Daarnaast blijft de gemeente doorzichtige PMD-zakken gratis uitdelen waarop in het Nederlands en Engels staat wat er in een PMD-container mag. Verdere actie die de gemeente onderneemt, is het laten controleren van de containers door handhaving om te achterhalen of er grote vervuilers zijn aan te spreken en te beboeten. De PMD vervuiling wordt als aandachtspunt meegenomen in de evaluatie van Anders Inzamelen die momenteel plaatsvindt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie