De discussie werd aangezwengeld door D66, PvdA en VVD. Van links naar rechts: Saloua Chaara (D66), Suzanne Piet (PvdA) en Victor Frequin (VVD).
De discussie werd aangezwengeld door D66, PvdA en VVD. Van links naar rechts: Saloua Chaara (D66), Suzanne Piet (PvdA) en Victor Frequin (VVD). Eigen foto

Wethouder: meer mogelijkheden scholing in bijstand

25 april 2019 om 07:30 lokaal

AMSTELVEEN Wethouder Marijn van Ballegooijen wil meer opleidingsmogelijkheden bieden voor mensen in de bijstand en anderen die behoefte hebben aan extra scholing om hun gewenste plek op de arbeidsmarkt te vinden. Hij zei dat in een raadscommissie tijdens een door VVD, D66 en PvdA aangezwengelde discussie om mensen in de bijstand ruimere opleidingsmogelijkheden te bieden.

Volgens de drie coalitiepartijen hebben de meeste Amstelveners met een bijstanduitkering niet goed op de arbeidsmarkt aansluitende opleidingen gevolgd of opleidingen niet afgemaakt. Het meeste werk wordt aangeboden in het middelbare tot hogere beroepsniveau, waaraan zij niet kunnen voldoen. De fracties willen maatwerk, scholing in branches met een personeelstekort en vooral ook het mogelijk maken van opleidingen die langer dan een jaar duren. Als iemand een langere opleiding nodig heeft om aan de slag te kunnen, dan moet dat mogelijk zijn.

Wil Roode (SP) verbaasde het dat de coalitiepartijen hiermee kwamen, terwijl ze twee jaar geleden tegen een motie van de SP stemden om 55-plussers meer opleiding te bieden. Zij stelde voor een nieuwe re-integratieverordening op te stellen, omdat met de huidige veel mis is."

Wethouder Van Ballegooijen verwacht met meer opleiding niet heel veel mensen uit de bijstand te kunnen helpen. "In de bijstand zitten nu vooral chronisch zieken of mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt die niet met een cursus of opleiding is op te lossen. Maar er zijn ook niet-uitkeringsgerechtigden die hun ideale plek op de arbeidsmarkt nog niet bemachtigd hebben. Mensen die van baan willen veranderen of zzp-ers die liever wat anders gaan doen. Ook voor hen is toegang tot opleidingen interessant. Ons Werkplein kan hen uitstekend helpen en dat zou een mooie aanvulling zijn."

Van Ballegooijen stelde VVD, PvdA en D66 voor een motie hiertoe in te dienen tijdens de raadsvergadering en te overleggen met de SP over wat er aangepast zou moeten worden aan de re-integratieverordening. Dat gaan ze nu graag doen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie