Afbeelding
EVL/Rob Franken

Inspectie uit forse kritiek op blussen brand in Urbanuskerk

24 april 2019 om 11:30 lokaal

AMSTELVEEN (ANP) Bij het blussen van de brand in de Amstelveense Sint Urbanuskerk vorig jaar september gingen dingen mis. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid in een onderzoek. Zo was de brand moeilijk te bestrijden doordat de bluswatervoorziening niet op orde was. De brandweerlieden valt echter niets te verwijten. Bij de brand raakte een deel van de net gerestaureerde kerk zwaar beschadigd.

In september 2018 werd de monumentale Urbanuskerk in Bovenkerk door brand grotendeels verwoest. De locoburgemeester kondigde destijds al snel een onafhankelijk onderzoek aan, vooral omdat verhalen de ronde gingen dat het te lang duurde voordat het blussen op gang kwam. De inspectie stelt nu dat de gemeente is tekortgeschoten in het zorgen voor voldoende bluswater.

INCOMPLEET Maar ook als die voorziening wel goed was geweest, was de brand niet anders verlopen. De operationele informatievoorziening van de Brandweer Amsterdam-Amstelland was incompleet, waardoor onduidelijk was waar alle brandkranen waren. De kranen waren onvindbaar, onbereikbaar of werkten niet.

"Het college neemt alle aanbevelingen van het rapport integraal over", zo laat burgemeester Bas Eenhoorn weten. "Vrij snel na de verwoestende dag, toen duidelijk was dat bepaalde brandkranen in de beginfase niet te vinden waren, zijn we als gemeente direct een inhaalslag gaan maken. Inmiddels zijn alle brandkranen gecontroleerd en waar nodig gebleken, gerepareerd. Het mag duidelijk zijn dat de brandweer op goede wijze zijn werk moet kunnen doen."

NIEUW AFSPRAKEN Daarnaast is gesproken over nieuwe afspraken. "We hebben werk gemaakt van het herijken van en maken van nieuwe afspraken in de samenwerking met onze partners, de regionale brandweer en de waterleidingbedrijven. Zo houden we meer regie en kunnen we elkaar versterken en scherp houden om de brandweerzorg en bluswatervoorziening op het juiste peil te houden“, aldus de burgemeester namens het college.  

Het college stelt aan de agendacommissie voor om het onderzoeksrapport in de raadscommissie Algemeen, Bestuur en Middelen van 23 mei te bespreken. De Inspectie kan een toelichting op het rapport verzorgen. Overigens meldde deze website eerder vandaag nog, dat de toren van de kerk volgende maand voor het eerst weer open gaat. 




 

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie