Afbeelding
Google Streetview

ANWB roept op tot aanpak onveiligste provinciale wegen

28 maart 2019 om 12:56 lokaal

AMSTELVEEN De ANWB heeft het nieuwe provinciaal bestuur gevraagd om de veiligheid van de risicovolle wegen met een hoge ongevallenscore snel te verbeteren. Het gaat daarbij in deze regio onder meer om een deel van de Zijdelweg en Bovenkerkerweg tussen Uithoorn en Amstelveen en een deel van de Legmeerdijk tussen Aalsmeer en De Kwakel.   

De ANWB wil graag een bijdrage leveren aan het omlaag brengen van het aantal doden en gewonden in het verkeer. Gezien te relatief hoge aantal slachtoffers op provinciale wegen heeft de ANWB de laatste jaren deze wegen onder de loep genomen. De organisatie heeft het provinciale wegennet in kaart gebracht aan de hand van een technische analyse van de veiligheid van de weg, gecombineerd met de verkeersongevallen die de afgelopen vier jaar hebben plaatsgevonden. Met de analyse verschaft de ANWB de provincie meer inzicht in de meest gevaarlijke wegen zodat deze door het nieuwe provinciebestuur snel aangepakt kunnen worden. De ANWB vraagt daarom aan het provinciebestuur om in het collegeakkoord de ambitie op te nemen om gevaarlijke wegen de komende vier jaar veiliger te maken en hiervoor geld vrij te maken.  

Provinciale wegen zijn volgens de ANWB de gevaarlijkste wegen van ons land. Slechts zes procent van de wegen geldt als 'provinciaal' maar ze leiden tot éénvijfde van alle verkeersdoden. In Nederland zijn de afgelopen vier jaar in totaal 427 personen overleden op een provinciale weg of fietspad. De provincies zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van deze wegen. De ANWB zet zich er voor in dat iedereen veilig onderweg kan zijn. Onder andere door te pleiten voor een veilige inrichting van de weg. Een onveilig ingerichte weg vergroot de kans op een ernstige afloop van een moment van afleiding of een stuurfout. Maatregelen die de veiligheid vergroten zijn bijvoorbeeld rotondes, ongelijkvloerse kruisingen, fietstunnels, verbreden van de berm of het afschermen van obstakels langs de weg.

Klik hier om te zien welke provinciale wegen in Nederland volgens de ANWB veilig en onveilig zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie