Afbeelding
ANP/Lex van Lieshout

Verdachte van moord in Amstelveen hoort 12 jaar eisen

27 maart 2019 om 13:00 lokaal

AMSTELVEEN Het Openbaar Ministerie heeft gisteren voor de rechtbank in Amsterdam een gevangenisstraf van 12 jaar geëist tegen een man die in 2017 zijn vriendin zou hebben gewurgd in haar woning in Amstelveen. 

De verdachte, een 45-jarige in Duitsland geboren man, heeft bekend zijn vriendin (50) te hebben gewurgd. Hij bracht de Poolse vrouw om in haar woning aan de Prunuslaan in Amstelveen, waar ze door huisgenoten op 19 september 2017 naast haar bed werd gevonden. Een gewaarschuwde schouwarts gaf aan er vanuit te gaan dat de vrouw op dat moment al zo'n 24 tot 36 uur dood was.

GETUIGEN De politie heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de feiten en omstandigheden voor, tijdens en na het overlijden van de vrouw. Zowel in Nederland als in Polen en Duitsland zijn getuigen gehoord, er is buurtonderzoek gedaan en het werkschema van het slachtoffer, die schoonmaakster was, werd in kaart gebracht. 

Het onderzoek richtte zich vervolgens al snel op haar vriend, die bij haar in de woning verbleef. Hij is, nadat hij naar Polen was gereisd,door de Poolse politie aangehouden en werd in november 2017 overgeleverd aan Nederland. De man is een aantal keer door de politie gehoord. Hij heeft aangegeven dat hij zijn vriendin heeft omarmd, verwurgd en tegen zich aan heeft gedrukt. In zijn eerste verhoor gaf hij aan dat de vrouw 'door een stommiteit stopte met ademen, door een spelletje'. Later verklaarde hij dat hij zijn vriendin heeft gewurgd omdat hij haar uit haar lijden wilde verlossen, omdat ze verdriet had om haar moeder.

DOODSLAG De officier van justitie geloofde niets van zijn verklaring en betoogde gisteren dat de man wegens doodslag zou moeten worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar. 'Verdachte heeft een bewuste keuze gemaakt. Hij heeft niet de politie gebeld en niemand gewaarschuwd', aldus de officier van justitie in haar requisitoir.

De uitspraak is over 2 weken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie