Wethouder Floor Gordon
Wethouder Floor Gordon Gemeente Amstelveen

Minder restafval door wijziging van inzamelsysteem

26 maart 2019 om 18:00 lokaal

AMSTELVEEN] In het jaar dat ´Anders inzamelen´ is ingevoerd in Amstelveen, produceren de inwoners al veel minder restafval. Dat meldt de gemeente. Belandde er in 2017 nog 201 kilo in de restafvalcontainers, in 2018 was dit nog 173 kilo. De gemeente spreekt van een goed resultaat in een jaar waarin de wijken stapsgewijs de overstap moesten maken op ondergrondse restafvalcontainers. De gemeenteraad besloot om ´Anders Inzamelen´ met ondergrondse restafvalcontainers in te voeren om de hoeveelheid restafval te verkleinen en afvalscheiding te verhogen. Dit moet leiden tot het behalen van de gezamenlijke doelstelling van het Rijk en gemeenten om te komen tot 100 kilo restafval per persoon per jaar. Dat is minder dan 2 kilo per week.

"Met een daling van 3,9 naar 3,3 kilo restafval per persoon in het eerste jaar zijn we op de goede weg", zegt wethouder Floor Gordon (Afvalbeleid en Duurzaamheid). "2019 wordt het eerste jaar dat wij in heel Amstelveen op deze nieuwe manier inzamelen. Dan kunnen we pas écht goed zien wat het effect is en welke extra acties er eventueel nodig zijn om de doelstelling te behalen."

Bij ´Anders Inzamelen´ zamelt de gemeente zoveel mogelijk grondstoffen uit het huishoudelijk afval apart in. Het gaat dan om grondstoffen als papier en karton, Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) en Plastic, Metaal/blik en Drinkpakken (PMD). Vorig jaar heeft Amstelveen 16,3 kilo PMD per persoon ingezameld. Dat is 6,3 kilo meer dan het jaar ervoor. Ook werd 07.000 kilo textiel opgehaald. Dat is 11.000 kilo meer dan in 2017. "Wij hebben 59 procent van het afval dat wij in 2018 hebben ingezameld als nieuwe grondstof kunnen hergebruiken", zegt wethouder Gordon. "Een jaar eerder was dat nog 54 procent. Een mooi resultaat als je bedenkt dat de laatste wijken pas in oktober meededen met ´Anders Inzamelen´. Maar het kan beter. Slechts 7% van het fijne huishoudelijk restafval bestaat daadwerkelijk uit restafval, 93% zijn grondstoffen. Het goed scheiden draagt ook bij aan het laag houden van de afvalstoffenheffing. De verwerkingskosten van grondstoffen zijn namelijk lager dan die van verbranden van restafval."

Het percentage moet volgens landelijke doelstellingen naar 75 procent in 2021. Er moeten dus nog wat stappen worden gezet en de gemeente zet daarvoor meerdere middelen in. Zo hebben begin februari circa 800 huishoudens een GFT-container gekregen die er nog geen hadden en wordt in een deel van Westwijk en Keizer Karelpark een proef gedaan met extra ophaalrondes voor GFT.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie