Afbeelding
Rijnland

Proef met toevoeging ijzerchloride aan water de Poel

26 maart 2019 om 09:45 lokaal

AMSTELVEEN Het Hoogheemraadschap van Rijnland start op 1 april met een proef om de waterkwaliteit van de Amstelveense Poel te verbeteren. Dan wordt het startsein gegeven om bij wijze van proef ijzerchloride aan het water toe te voegen om de waterkwaliteit in de plas te verbeteren. De proef duurt tot eind oktober.

Het water in de Poel heeft een verhoogd fosfaatgehalte. Dat komt onder andere omdat fosfaat met het inlaatwater uit de Nieuwe Meer, via de Hoornsloot in de Poel terecht komt. Fosfaat is een voedingsstof voor algen.

Vanaf april voegt Rijnland ijzerchloride gedoseerd toe aan het water in de Hoornsloot. Dat gebeurt via een tijdelijke installatie bij de inlaat van het gemaal van de Buitendijksche Buitenveldertschepolder. Het fosfaat bindt zich aan de ijzerchloride en zakt naar de bodem. Algen in de Poel krijgen zo minder voedsel en zullen in aantal afnemen.

Waterschappen hebben eerder al goede resultaten behaald met het op deze manier verbeteren van de waterkwaliteit, zoals in natuurgebied Botshol, de Vinkeveense Plassen (Waternet) en de Nieuwkoopse Plassen (Rijnland). De verwachtingen van de proef voor de Amstelveense Poel zijn daarom positief. Als de proef inderdaad succesvol blijkt, plaatst Rijnland een permanente doseerinstallatie bij het gemaal.

De concentratie ijzerchloride die aan het water wordt toegevoegd, is zo laag dat er geen risico bestaat voor de gezondheid van mens en dier. Ook de eventuele roestbruine kleur heeft geen invloed op waterplanten- en dieren. Desondanks adviseert Rijnland om aanraking met het water te vermijden. Dat geldt ook voor huisdieren: het advies is om hen niet te laten zwemmen in het water of ervan te laten drinken.

Minder algen in het water betekent helderder water. Met helder water kan zonlicht tot de bodem doordringen waardoor waterplanten de kans krijgen om te groeien. Zo kan de hoeveelheid en de diversiteit aan waterplanten- en dieren toenemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie