Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Gemeente betreurt suggestieve Kamervragen over Kronenburg

21 februari 2019 om 14:23 lokaal

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen betreurt het dat Tweede Kamerleden Remco Dijkstra en Daniel Koerhuis de indruk wekken dat Amstelveen de regels met betrekking tot huisvesting rondom Schiphol omzeilt. De twee VVD'ers stelden onlangs Kamervragen over de plannen van de gemeente voor studentenwoningen in Kronenburg.

De gemeente Amstelveen heeft onlangs het concept van de Gebiedsvisie Uilenstede en Kronenburg gepubliceerd. Plan is om in het gebied zo'n 2.500 studentenwoningen te realiseren. Kronenburg ligt recht onder de aanvliegroute van de Buitenveldertbaan, en is daarom ongeschikt voor woningbouw. Een logische plek dus voor bijzondere vormen van wonen zoals studentenhuisvesting, zo denkt de gemeente. 

OMZEILEN Maar Kamerleden Dijkstra en Koerhuis zien dat anders en stuurden daarom begin deze maand een aantal Kamervragen naar de minister. De VVD'ers vragen onder meer of het klopt dat Amstelveen 'hiermee luchthavenregels gaat omzeilen', waarom de gemeente dit plan opnieuw indient terwijl een soortgelijk voorstel in april 2018 nog werd afgewezen, en of de minister hun mening deelt dat er geen verschil zou moeten zijn 'tussen het verhuren van deze woningen als sociale huurwoningen of als studentenhotel'.

Opmerkelijk genoeg wijzen Dijkstra en Koerhuis er ook op dat het woningtekort in Noord-Holland wel moet worden aangepakt, maar dat er boven Amsterdam nog genoeg ruimte is om nieuwe woningen te bouwen.

SUGGEREREN Volgens de gemeente Amstelveen is er helemaal niets aan de hand. 'De vragen lijken te suggereren dat de voorgenomen transformatie van een deel van de kantoren naar studentenhuisvesting niet zou passen binnen de regels van het Luchthavenindelingbesluit Schiphol (LIB)', zo laat het in een reactie weten, 'en dat het op gespannen voet zou staan met de eerdere weigering van een 'verklaring van geen bezwaar' voor deze plannen door de minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW).'

En die suggestie is niet terecht, aldus de gemeente. 'De gemeente Amstelveen vindt het jammer dat hiermee de indruk wordt gewekt dat de gemeente regels omzeilt. Dat is nadrukkelijk niet het geval. Per 1 januari 2018 is het LIB gewijzigd en hebben gemeenten eigen afwegingsruimte gekregen die er voor die tijd niet was. Deze extra ruimte is bedoeld om knelpunten op te lossen, verpaupering tegen te gaan en leefbaarheid te waarborgen. Met de ontstane ruimte in het gewijzigde LIB ziet de gemeente kansen om het gebied het noodzakelijke nieuwe toekomstbestendig perspectief te geven zonder dat daarvoor een aparte toestemming van de minister nog noodzakelijk is.'

NOODZAKELIJK Volgens de gemeente is het noodzakelijk om iets te doen aan het tekort aan studentenwoningen. Daarnaast zijn meerdere instanties bij de plannen betrokken, die ook hebben gekeken naar de gevolgen voor de gezondheid en de veiligheid in het gebied.

'De kantorenlocatie kampt al jaren met structurele leegstand. Juist deze locatie, naast de bestaande studentencampus Uilenstede en nabij de VU en de Zuidas, biedt unieke kansen om het schrijnende tekort aan huisvesting voor studenten in de regio op te lossen. De toekomstplannen moeten dit gebied nieuw leven in blazen door een deel van de kantorenlocatie naar studentenhuisvesting te transformeren. De GGD is bij de plannen betrokken. Er zijn volgens de GGD geen risico's voor de volksgezondheid vanwege de jonge leeftijd van de toekomstige bewoners en de relatief korte tijd dat zij hier verblijven. De gevolgen voor geluid en externe veiligheid in het geval Schiphol verder door zal groeien, zijn hierbij meegenomen.'

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie