Vrijwilligers van de vogelwerkgroep helpen om de vogelkijkhut klaar te maken voor het publiek.
Vrijwilligers van de vogelwerkgroep helpen om de vogelkijkhut klaar te maken voor het publiek. Naomi Heidinga

Vogelkijkhut bij Landje van Geijsel klaar voor nieuwe seizoen

23 februari 2019 om 16:00 lokaal

OUDERKERK Een likje verf, een emmertje sop en nieuwe houtsnippers: de vogelkijkhut bij het Landje van Geijsel in Ouderkerk is klaar voor vogelaars. Leden van de Vogelwerkgroep hebben de hut onder handen genomen, zodat deze weer open kan voor het publiek. Op het ondergelopen weiland zijn nu al heel wat vogels te zien, zoals grutto's, zilverreigers en scholeksters.

De grote voorjaarsschoonmaak. Daar lijkt het op. Ook qua temperatuur: het is eerder lente dan winter. Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep van Coherente zijn druk bezig. Twee dames zijn binnen in de weer met sop. Schilders voorzien de buitenkant van een nieuw likje verf. Houtsnippers worden op het pad rondom de hut gestrooid, zodat het niet te modderig wordt. Een aantal vrijwilligers discussieert over hoe de nestkastjes voor de zwaluwen moeten worden opgehangen. "De nestkastjes zijn bedoeld voor huiszwaluwen," vertelt Alphons Vogel. "Even verderop hebben we een wand voor oeverzwaluwen. Met deze nestjes hopen we huiszwaluwen te trekken." Naast nestkastjes is daarvoor een leemplek nodig. De klei gebruiken de vogels voor het bouwen van nesten. "Van boer Geijsel hebben we toestemming gekregen een leemplek aan te leggen. We hebben gekozen voor een plek naast de sloot. De leemplek moet namelijk nat blijven. Zo kunnen we makkelijk met een gietertje de klei nathouden."

Sinds de jaren zeventig is het aantal huiszwaluwen in Nederland fors afgenomen. Dit heeft met verschillende factoren te maken. 'De vliegende orka', zoals de huiszwaluw ook genoemd wordt, nestelt vooral onder dakoverstekken van huizen en onder bruggen. "Ze zijn dus erg afhankelijk van mensen," aldus ecologe Dagmar Heidinga. "Hun nesten zijn buiten de broedperiode niet wettelijk beschermd, dus als een huis of brug gesloopt wordt, moeten de huiszwaluwen op zoek naar een nieuwe plek." Moderne woningen zijn lang niet altijd geschikt voor zwaluwen, waardoor het aantal nestelgelegenheden terugloopt. De zwaluwen komen vanaf half april terug uit Afrika, en gaan in oktober weer terug. De huiszwaluw eet een enorme hoeveelheid vliegende insecten, zoals muggen.

PARADIJS Of de zwaluwen hun weg weten te vinden naar de hut bij het Landje van Geijsel is nog even de vraag. Dat geldt niet voor de grutto's. Een grote groep vogels is al in het vogelparadijs neergestreken. Ze kunnen er even bijtanken na een lange reis uit het zuiden. Op het ondergelopen weiland is voldoende voedsel te vinden. "Ze gaan straks op nabijgelegen weilanden nestelen." Naast grutto's zijn onder meer kemphanen gesignaleerd, evenals wilde zwanen en verschillende eendensoorten, als de wintertaling en smient. Vrijdag is ook een grote groep scholeksters te zien. Ze staan, naar het lijkt, te genieten van het zonnetje. "Ze zijn de hele dag nog niet van hun plek geweken," aldus de schilder.

Sinds 1999 zet boer Jan Geijsel jaarlijks van half februari tot half april negen hectare land onder water. Zo ontstaat een plas-dras gebied, een ideale plek voor vogels die terugkomen uit hun overwinteringsgebieden. Elk jaar maakt de werkgroep de kijkhut schoon, die eigendom is van Groengebied Amstelland. De hut is vrij toegankelijk voor het publiek. Vanaf de bovenverdieping is er uitzicht over het landje en er zijn kijksleuven in de muur. Naast de schuur is voldoende ruimte om met verrekijkers en telescopen de vogels te bespieden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie