Wethouder Floor Gordon en CDA-fractievoorzitter Pier Rienks bij de bijenkasten op het dak van het raadhuis.  Rienks had zich sterk gemaakt voor de motie voor een ´Bijvriendelijk Amstelveen´.
Wethouder Floor Gordon en CDA-fractievoorzitter Pier Rienks bij de bijenkasten op het dak van het raadhuis. Rienks had zich sterk gemaakt voor de motie voor een ´Bijvriendelijk Amstelveen´. Gemeente Amstelveen

Amstelveen mag zich 'Bijvriendelijke gemeente' noemen

19 februari 2019 om 18:00 lokaal

AMSTELVEEN Amstelveen heeft recent het certificaat 'Bijvriendelijke gemeente' behaald. Het certificaat wordt uitgegeven door Nederland Zoemt, een project van Landschappen NL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu.

De gemeente doet er veel aan om een goede leefomgeving te creëren voor deze nuttige insecten die voor bestuivingen van bloemen zorgen. Het college is vorig jaar zomer door de gemeenteraad opgeroepen om bij te dragen aan het voortbestaan van de wilde bij in Nederland via de motie 'Bijvriendelijke gemeente'. Een oproep waar het college graag aan voldoet en waarvoor de gemeente zich al een tijd voor inzet. Zo is de helft van het totaal aantal bomen dat afgelopen vijf jaar is geplant, geschikt als voedselbron voor bijen, zoals wilgen en esdoorns. Daarnaast wordt het groen, zoals de parken, plantsoenen en singels, verrijkt met bijvriendelijke wilde planten. Bouwterreinen en randen van weilanden worden, waar mogelijk, tijdelijk ingezaaid met bloemrijke planten. Dit gebeurt momenteel bij bermen in de Bovenkerkerpolder. "En jaarlijks planten we duizenden bloembollen," zegt wethouder Floor Gordon (Natuur- en milieueducatie). "Ook hebben we in samenwerking met Imkervereniging NBV Amstelland meerdere nestelplekken en bijenhotels geplaatst. Zelfs op het dak van het raadhuis.¨

¨We kunnen het belang van wilde bijen niet vaak genoeg benadrukken. Zonder wilde bijen zouden de groente- en fruitschappen van de supermarkt erg leeg blijven. We zorgen dan ook voor natuurlijk beheer en informeren Amstelveners en organisaties over wat ze zelf kunnen doen voor bijen. We beginnen hier al op school mee via speciale lessen en leskisten Natuur en Milieueducatie. We doen heel veel voor insecten en zijn dan ook heel blij met het behalen van het certificaat Bijvriendelijke gemeente."

De honingbij wordt wereldwijd bedreigd door de varroamijt, een mijt die ziekten overbrengt en bijen verzwakt. Bijenpark Amstelland is vorig jaar als eerste in Nederland een proef gestart om te onderzoeken of de imkers de lokale bijenvolken resistent kunnen maken tegen deze mijt. Dit doen zij door het kweken van VHS-bijen (Varroa Sensitive Hygiene), een soort 'superbijen' die de mijt binnen een bijenkolonie opruimen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie