Het voorlopige ontwerp van het appartementengebouw dat aan de Startbaan moet verrijzen.
Het voorlopige ontwerp van het appartementengebouw dat aan de Startbaan moet verrijzen. Maarsengroep

Opnieuw wijkt kantoor aan Startbaan voor wooncomplex

23 januari 2019 om 11:00 lokaal

AMSTELVEEN Het ziet ernaar uit dat er opnieuw een kantoorpand plaats gaat maken voor woningen. Ditmaal gaat het om het pand Startbaan 8, waarvoor nieuwbouw in de vorm van 139 appartementen en negen eengezinswoningen in de plaats moet komen. De helft van de woningen is bedoeld voor het middeldure marktsegment: 25 procent voor het lage middeldure en 25 procent voor het hoge middeldure segment.

Het kantoorpand is verouderd en de bedoeling is het te slopen. Het nieuwe pand gaat aan de westkant vier bouwlagen tellen, wat richting oostkant trapsgewijze oploopt tot dertien. Zo wordt een visuele overgang gecreëerd tussen omliggende laag- en hoogbouw. Parkeren gaat deels plaatsvinden binnen het gebouw, deels op het maaiveld.

De huurappartementen beslaan tussen 55 en 100 vierkante meter. Ze zijn vooral gericht op starters, zogeheten 'young professionals' en mensen bij wie de kinderen het huis uit zijn. Het pand moet met minimaal energielabel A zeer energiezuinig worden. De bewoners krijgen niet meer de beschikking over aardgas. Er komen zonnepanelen voor het voeden van de centrale verlichting en de verwarming.

REACTIES Het plan heeft afgelopen najaar al ter inzage gelegen. Daar zijn 23 reacties op gekomen. Zestig personen bezochten een inloopavond, zowel omwonenden als mensen op zoek naar een woning. De reacties betroffen vooral de omvang, privacy, parkeren, verkeersafwikkeling op de Van der Hooplaan en het gemis van een speelterrein. Een speelplaats voor kinderen is alsnog aan het plan toegevoegd, en er komen meer bomen met het oog op uitzicht en privacy van omliggende woningen.

PARKEERNORM De gemeente onderzoekt nog of de verkeerslichten op het kruispunt Van der Hooplaan - Startbaan anders afgesteld kunnen worden. De parkeernorm van de woningen voor starters is verlaagd van 1,4 naar 1 parkeerplaats per woning. Het nabijgelegen voormalige Hewlett Packard kantoor komt ook voor herontwikkeling in aanmerking. Zodra dat is gebeurd, wil de gemeente de Startbaan herinrichten. De raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur discussieert dinsdag 29 januari over het plan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie