Als het aan de gemeente Aalsmeer ligt, komt aan dit beeld een einde.
Als het aan de gemeente Aalsmeer ligt, komt aan dit beeld een einde. ANP Foto

Amstelveen steunt initiatief tot helmplicht voor snorfietsers

17 januari 2019 om 11:00 lokaal

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen schaart zich achter het plan voor een landelijke helmplicht voor snorfietsers. Samen met steden als Amsterdam, Den Haag en Groningen sluit Amstelveen zich aan bij een pleidooi hiertoe van 130 artsen.

De artsen stuurden 11 december een brandbrief naar de Tweede Kamer waarin zij de politici opriepen om het dragen van een helm verplicht te stellen. Zo hopen de artsen jaarlijks tientallen doden en veel (hersen)letsel te voorkomen. 

TOEJUICHEN De Haagse wethouder Robert van Asten heeft woensdag mede namens zestien andere gemeenten (waaronder Amstelveen en Amsterdam) een brief aan de Tweede Kamer verstuurd waarin zij aangeven het invoeren van de helmplicht toe te juichen.

"Wij herkennen de door de artsen geschetste problematiek. De snorfiets is één van de onveiligste manieren om je in de stad te verplaatsen. Terwijl het aandeel van de snorfiets in de totale mobiliteit laag is, is het aandeel van de snorfiets in het aantal verkeersgewonden substantieel", aldus de ondertekenende gemeenten in de brief aan de Kamerleden.

VALPARTIJ "Zelfs als snorfietsers zich aan de snelheidslimiet van 25 kilometer per uur houden, kan een valpartij ernstige gevolgen hebben en hoofdletsel veroorzaken", zo weet de Amstelveense wethouder Verkeer Rob Ellermeijer. "Een helm kan het verschil maken."

Onlangs besloot Amsterdam al tot een helmplicht voor snorfietsers. Tevens moeten snorfietsers binnen de ring A10 vanaf 8 april op de rijbaan rijden, ze mogen niet meer op het fietspad. "Deze ontwikkeling volgen wij in Amstelveen met interesse, de evaluatie van dit besluit - zoals afgesproken binnen de Vervoerregio - volgen wij in Amstelveen met grote belangstelling."

FIETSPAD Toch lijken er voor Amstelveen voorlopig nog geen plannen in die richting te komen. "Mogelijk dat de evaluatie tot aanpassing van beleid leidt. Maar vooralsnog blijven de snorfietsers in Amstelveen gewoon op het fietspad", aldus Ellermeijer.





 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie