De serviceflat Seine in de wijk Groenelaan.
De serviceflat Seine in de wijk Groenelaan. René de Leeuw

Bewoners Seine bezorgd over afschaffen moedersleutel

16 januari 2019 om 16:00 lokaal

AMSTELVEEN Bewoners van de serviceflat Seine maken zich grote zorgen over het sleutelbeleid dat moederorganisatie Brentano voert. Als voorheen mensen onwel werden in hun flat, dan was er een moedersleutel waarmee toegang tot een flat altijd mogelijk was. Die sleutel is vorig jaar afgeschaft, met als gevolg levensbedreigende situaties.

"Het vroegere systeem werkte perfect," zegt Nico Sjerps, voorzitter van de huurderscommissie. "De sleutel werd bewaard in een sleutelkluisje en naast de beheerder hadden drie bewoners onder strikte voorwaarden toegang tot dat kluisje. Als de sleutel nodig was, dan ging altijd een tweede persoon mee naar binnen, om misbruik te voorkomen."

AFGESCHAFT Afgelopen zomer heeft de nieuwe regiomanager van Brentano, waar de Seineflat onder valt, de moedersleutel afgeschaft. "Er zijn recent vier gevallen geweest, waarbij de sleutel goed van pas zou zijn gekomen," zegt Joos Reeders, secretaris van de huurderscommissie. "In één geval was een bewoner onwel geworden en kon er niemand de flat in. Het enige familielid was pas na uren hier. De bewoner was toen inmiddels overleden."

Sjerps vult aan: "In een ander geval moest, na alarmering via 112, de brandweer via de flat van de buren een noodgalerij betreden en van daaraf een deur forceren, waardoor tevens flinke schade ontstond. Ambulance-broeders moesten twintig minuten wachten tot ze wat konden doen. Sommige bewoners durven hun flat niet meer goed af te sluiten, uit vrees dat als ze onwel worden er niemand naar binnen kan."

AFHOUDEN De kwestie is één van vele onderwerpen waarover huurderscommissie en de nieuwe beheerder en nieuwe regiomanager het oneens zijn. Het is wel de belangrijkste kwestie. De commissie wil de moedersleutel terug. "Toen we met de regiomanager niet verder kwamen, hebben we de bestuurder benaderd," zegt Sjerps. "Die hield de zaak ook af. Uiteindelijk zijn we zelfs naar de Raad van Toezicht van Brentano gestapt, maar ook dat leverde niets op. Brentano beroept zich op de AVG, de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming, volgens welke het oude sleutelbeleid niet meer zou zijn toegestaan. Op onze vraag op welke artikelen dat gebaseerd is, kregen we nooit antwoord. Uit onze externe contacten blijkt zo'n systeem wel degelijk mogelijk. Inmiddels hebben sommige bewoners een eigen kluisje bij de deur met een code die zij aan een vertrouwd persoon afgeven. Zo'n persoon woont soms uren ver weg. Die kluisjes kunnen een alternatief zijn, maar dan moeten er wel goede afspraken komen."

EIGEN KEUZE In een reactie zegt Brentano-bestuurder Lies Zuidema: "De Seineflat is een serviceflat, waar mensen zelfstandig wonen. In feite als in een gewone woonstraat. Vanuit privacyoverwegingen kan zo´n sleutelsysteem niet meer, want dat heb je in gewone straten ook niet. Voor mezelf zou ik dat ook niet willen. Bewoners kunnen nu een kluisje installeren en zélf bepalen wie zij de code geven. Sommigen geven die aan de thuiszorg of aan buren. Anderen aan een familielid elders. Dat is hún keuze. Als in een gewone straat hulpverleners niet naar binnen kunnen, dan worden ook politie en brandweer gebeld."

Sjerps tenslotte: "Er is een groot verschil tussen wonen in een straat en een serviceflat met beheer. Sloten van de appartementen zijn onderdeel van een sleutelsysteem, niet het eigendom van bewoners."

René de Leeuw

Sommige bewoners hebben nu een eigen kluisje.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie