Afbeelding
ANP Foto

VVD wil geen verhoging van de afvalstoffenheffing

16 januari 2019 om 07:30 lokaal

AMSTELVEEN VVD Amstelveen is tegen het doorberekenen van de hogere kosten voor afvalverwerking aan de burger. De partij meldt dat in schriftelijke vragen aan het college van B en W.

Gemeenten betalen Rijksbelasting voor het verwerken van gemeentelijk afval. Gemeenten betaalden in 2018 13 euro per ton afval aan het Rijk. Dit jaar is dit bedrag verhoogd naar 31 per ton. Het Rijk zou hiermee het storten en verbranden van afval willen ontmoedigen en hergebruik willen bevorderen. Deze duurzaamheidsmaatregel kost de gemeente dus meer geld. VVD Amstelveen meldt in de schriftelijke vragen groot voorstander te zijn van duurzaamheid, maar wil deze kosten niet doorberekenen aan de burger. De partij heeft nu aan B en W gevraagd of het college hier ook zo over denkt.

De partij wil verder weten waarom gemeenten als Aalten, Deventer en Hof van Twente een lagere afvalstofheffingentarief kennen dan Amstelveen. Hoewel het tarief hier al bijna 100 euro per jaar lager ligt dan in een stad als Haarlem, streeft VVD Amstelveen naar de laagste lasten van Nederland. ´Kan het afvalstofheffingentarief in Amstelveen in ieder geval in 2020 worden verlaagd zodat de lasten van onze inwoners nog meer omlaag gaan,´ vraagt de partij aan het college. In Amstelveen is de afvalstofheffing dit jaar al nagenoeg gelijk gebleven, terwijl deze in Haarlem met 59 euro werd verhoogd. Daar betaalt een meerpersoonshuishouden nu 324,48 per jaar aan afvalstofheffing. In Amstelveen is dit bijna 100 euro minder.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie