Ruud Blok toont zijn Instagram-account aan Jan Kleinsma.
Ruud Blok toont zijn Instagram-account aan Jan Kleinsma. Naomi Heidinga

Digitaal ´bij de tijd blijven´ met ASCC

10 januari 2019 om 07:30 Nieuws

AMSTELVEEN De wereld digitaliseert in rap tempo. Steeds meer bedrijven en instellingen richten zich vooral op digitale communicatie en dienstverlening. Ook de overheid verlangt van burgers dat zij zaken meer en meer online regelen. Maar niet voor iedereen spreekt dat voor zich. De Amstelland Computerclub, kortweg ASCC, wil helpen voorkomen dat deze groep tussen wal en schip raakt. Zij willen hen op een leuke manier 'bij de tijd houden' en voorbereiden op een digitale toekomst.

ASCC heeft zo'n vijfhonderd leden. Over het algemeen zit het qua computervaardigheden bij hun achterban wel goed. "Zij hebben meestal meerdere cursussen gevolgd," aldus Jan Kleinsma, een van de vrijwilligers van de vereniging. "Het gaat ons juist om de mensen die we niet weten te bereiken. Mensen die niet wegwijs zijn op het internet, geen smartphone kunnen bedienen. Daarom komt ASCC naar de mensen toe. We gaan samenwerken met wijkcentra en buurtkamers, om daar inlopen te organiseren, waar men terecht kan met vragen. De inlopen organiseren we nu ook, maar tot dusver beperkten we ons tot wijkcentrum Westend."

Ook start de vereniging met een Computer-APK. "Mensen kunnen dan op afspraak langskomen met hun apparaten wanneer ze het gevoel hebben dat er iets mis is," aldus Ruud Blok, tevens vrijwilliger voor ASCC. "Vrijwilligers, die verstand van apparatuur hebben, kijken dan naar de apparaten om te bezien of er iets kan worden verbeterd of hersteld, en of er eventueel iets aan beveiliging moet worden gedaan." Daarnaast worden mensen geadviseerd over vervolgstappen. Dat advies kan een doorverwijzing naar een reparateur betekenen.De APK kost 20 euro, dit bedrag staat gelijk aan de jaarcontributie van ASCC. Men heeft dan een lidmaatschap voor een jaar, met recht op hulp tijdens inloop, toegang tot clubmiddag en nieuwsbrief.

Blok verzorgt diverse cursussen. In het verleden vooral over fotobewerking, maar hij geeft nu ook les over de smartphone. Een grote groep ouderen is redelijk tot goed in staat om te werken met computers, maar er is ook een hele groep die er geen kaas van heeft gegeten, merkt Blok. "Als je nooit iets met computers hebt gedaan, dan staan alle begrippen ver van je af. Voor hen is wifi al lastig te begrijpen. Meestal vragen we voor een cursus over de smartphone enige basiskennis. Mensen komen soms naar deze cursus met hun telefoon nog in de verpakking. In andere gevallen weten ze alleen hoe ze ermee moeten bellen. Maar er kan nog zoveel meer mee."

Volgens Blok zijn ouderen soms onnodig angstig voor het gebruik van bijvoorbeeld hun smartphone. "Ze zijn bang gemaakt door verhalen in de media, over onveilige situaties op het internet. Zij zijn bang om de verkeerde knoppen in te drukken, waardoor er van alles mis zou kunnen gaan." De huidige apparaten vragen een andere manier van denken, vindt Blok. "Mensen denken heel erg in procedures: als ik A doe, gebeurt B. Maar met de snelheid waarop apparaten veranderen, werkt dat niet meer. Conceptueel denken is daarvoor nodig." De ASCC wil mensen hiermee vertrouwd maken. ASCC organiseert deze week een aantal dagen voor advies, informatie en inschrijven in Westend. Op donderdag 10 januari van 19 tot 21 uur, vrijdag 11 januari van 9 tot 12 uur en zaterdag van 13 tot 16 uur. De club is naarstig op zoek naar vrijwilligers, om de nieuwe activiteiten mogelijk te maken. Aanmelden kan via www.ascc.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie