Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Burgemeester: 'Behoud Amstelveen als zelfbewuste internationale stad'

4 januari 2019 om 12:04 lokaal

AMSTELVEEN Interim-burgemeester Bas Eenhoorn heeft op 2 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente zijn tweede en tevens laatste nieuwjaarstoespraak gehouden. De procedure voor selectie van een nieuwe burgemeester is inmiddels gestart. Eenhoorn deed een oproep aan alle inwoners. ''Houd Amstelveen zoals het is, die open internationale zelfbewuste stad met inwoners die naar elkaar luisteren en niet de middelvinger naar elkaar opsteken. Niet meegaan met die expliciete in het verleden gewortelde opinies, maar een open blik op de toekomst."

De nieuwjaarsreceptie werd onder meer bijgewoond door de vice-ambassadeur van India en de ambassadeur van Japan en zijn vrouw.. Eenhoorn wees in zijn toespraak op de gezamenlijke belangen en zei tegen de ambassadeur dat de Japanse gemeenschap is 'verslagen' door de Indiase gemeenschap die nu met 6000 mensen in Amstelveen wonen.

Eenhoorn ging ook in op de voorstellen van de commissie Remkes over vernieuwing van het politieke stelsel in Nederland. "Bijna elke burgemeester spreekt daarover, omdat het een heel veilig en mooi onderwerp is. We kunnen er lekker over debatteren en vervolgens verandert er dan toch niet zo veel. Ik ben van mening dat dat ook anders kan. Want wij, de volksvertegenwoordigers in onze raad, de mensen die zich bemoeien met de politiek, de mensen die hier werken, alle hulpverleners, richten ons al op de burgers. Wij zijn al in de wijken, in de buurten en op de straat bij de mensen en dat is het allerbelangrijkste. Zo hebben wij bijvoorbeeld inwoners via loting uitgenodigd om te praten over veiligheid in de stad. En wat zij hebben gezegd, willen we ook heel duidelijk meenemen in het nieuwe beleid. We willen luisteren naar onze inwoners."

De nieuwjaarsspeech van Eenhoorn stond verder in het teken van nostalgie (in de zin van 'vroeger was alles beter') tegenover 'waardering van het verleden en het erfgoed'. "Het is vrij misplaatst om elke keer maar te denken dat het vroeger goed en beter was. Als je het over vroeger hebt, leer er dan wat van. Kijk dan naar wat we eraan hebben gehad. Daarom is het goed dat wij in Amstelveen veel meer doen aan erfgoed, dat wij de les hebben geleerd uit het verleden om het in Amstelveen beter te maken. We steken er wat van op en willen onze kennis uit het verleden onthouden. Met respect gericht op de toekomst met het verleden in de rug. En dan blijkt Amstelveen een zelfbewuste stad te zijn.

"Wij weten wat we willen en zijn trots op wat we hebben bereikt: een internationale stad," stelde Eeenhoorn. "Dat kan alleen door niet alleen in je eigen identiteit, wat dat ook is, te blijven hangen, maar je voor andere opinies open te stellen. Met z'n allen hebben we gebouwd aan onze stad, de laatste 50 jaar. Dan zijn we niet een stad van hoop, maar een stad van zelfbewustzijn, zelfverzekerdheid en met een internationaal karakter. Dat is zo omdat we ons openstellen voor opinies van anderen. Wij zijn in staat om het debat aan te gaan, het is mooi dat dat hier in de politiek gebeurt. Ik heb wel eens gezegd dat dit de mooiste gemeente is die ik heb mogen dienen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie