Leerlingen Amstelveen College vieren overwinning.
Leerlingen Amstelveen College vieren overwinning. Rotaryclub Amstelveen-Amstel

Amstelveen College wint debatwedstrijd

31 december 2018 om 10:22 lokaal

AMSTELVEEN Om leerlingen te laten oefenen in debatteren, stelling innemen en beargumenteren, organiseert Rotaryclub Amstelveen-Amstel jaarlijks diverse debatwedstrijden. De laatste wedstrijd van dit jaar ging tussen havo-4 leerlingen van het Keizer Karel College, Amstelveen College en Hermann Wesselink College. Voor het eerst in de Amstelveense debatgeschiedenis ging het Amstelveen College er met de prijzen vandoor.

Om de leerlingen goed voor te bereiden op het debat, kregen zij training van het Nederlands Debatinstituut. Alle debaters hebben de stellingen al vroegtijdig ontvangen, maar weten pas tien minuten van tevoren of ze vóór of tegen de stelling moeten pleiten. Iedere deelnemer krijgt even spreektijd én de kans om het publiek mee te nemen in hun standpunt.

VUURWERKVRIJE ZONES Het debat, dat vrij mat begon, werd naar mate de avond vorderde feller. De uitspraken werden meer gedurfd en de uitsmijters pakkender. Ook de stellingen waarover de scholieren in debat gingen kregen een wat pittiger karakter: 'Dopingcontroles in de sport moeten stoppen', 'In Amstelveen moeten vuurwerkvrije zones komen' en 'Het weekend moet worden verlengd van twee naar vier dagen.'

Meningen, argumenten en tegenargumenten vlogen enthousiast over tafel. Tot groot genoegen van het toegestroomde publiek en de vijfkoppige jury onder leiding voor voorzitter Inza Gast, voormalig gemeenteraadslid van de VVD-fractie.

De debatten op initiatief van de Rotary Amstelveen-Amstel vinden meerdere keren per jaar plaats. Soms wordt gedebatteerd tussen scholen onderling, de andere keer zijn de debatten tussen groepjes leerlingen en de gemeenteraad. Alle debatten worden beoordeeld door een professionele jury, bestaande uit vijf personen.

UITSLAG Aan het eind van de avond volgt de uitslag: De mooiste uitspraak van de avond ging naar Vera Kosterman van het Keizer Karel College in het debat over het vierdaagse weekend. De beste debater van het toernooi was Nick Gerrits die hele avond ijzersterk was. Hij debatteerde heel relaxed in de stelling "Leraren moeten het vakkenpakket voor hun leerlingen bepalen' en had een bevlogen opening in de stelling over de maatschappelijke dienstplicht.

Als beste school kwam het Amstelveen college uit de bus. De havo-4 leerlingen wonnen voor het eerst de Rotary-debatwedstrijd. Het team dat bestond uit Calvin Kikken, Levi Nolten, Pascalle Davidse, Tobias Occelli, Sam Sahalessi, Willem van Otterloo, Marli Eeman, Nick Gerrits en Amin Ettaki kreeg de hartelijke felicitaties van de Rotary Amstelveen-Amstel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie