Afbeelding
Ton Dijkstra

College 'Beperking gebruik vier banen Schiphol moet blijven'

21 december 2018 om 11:00 lokaal

AMSTELVEEN Het college wil dat de beperkende regels voor maximaal gebruik van vier banen tegelijk op Schiphol van kracht blijven zolang er geen effectief alternatief voorhanden is. Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen van de plaatselijke fractie van GroenLinks.

Volgens de vierde baan-regel stelt mag een vierde baan alleen gebruikt worden op piekmomenten en voor gemiddeld 40 vluchten per dag. Volgens de recent verschenen MER is groei op Schiphol op basis van lawaai en luchtverontreiniging mogelijk, maar staan de regels voor gebruik van vier banen tegelijk die groei in de weg. De regel is ingesteld om mensen die dichtbij Schiphol wonen te beschermen. Verder zijn er volgens het college, en de delegatie van gemeenten in de Omgevingsraad Schiphol (ORS), op dit moment teveel onduidelijkheden om over groei op Schiphol na 2020 te kunnen besluiten.

´Groei kan alleen in balans met maatregelen waarbij aantoonbaar de overlast door geluid en luchtvervuiling niet verder toenemen,´ aldus het college.

Over een eventuele (gedeeltelijke) nachtsluiting van Schiphol geeft het college aan dat de gemeenten daar samen op aandringen in de Omgevingsraad Schiphol (ORS). Zo'n sluiting mag echter niet leiden tot meer vluchten in de randen van de nacht.

GroenLinks pleitte verder voor meten van lawaai berekenen. Het college geeft aan dat berekenen nodig blijft bij het maken van toekomstplannen en wijst erop dat minister Cora van Nieuwenhuizen het belang inziet van meten om berekeningen te valideren.

UITVLIEGROUTE Afgelopen week bleek uit onderzoek dat Uithoorn en Aalsmeer geen voordeel hebben van een verlegging van een uitvliegroute van de Aalsmeerbaan om de zuidkant van Uithoorn heen. Vliegtuigen zouden bij verlegging van de route ook niet meer langs Westwijk en over de Bovenkerkerpolder vliegen, wat een grote verbetering zou betekenen voor Amstelveen. Door de resultaten van dit onderzoek raakt Amstelveen-Zuid die overvliegende vliegtuigen echter niet kwijt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie