Dennen- en sparrennaalden worden gebruikt om extra smaak aan bier te geven.
Dennen- en sparrennaalden worden gebruikt om extra smaak aan bier te geven. Diana Erkelens

Haal natuur in huis met Kerst

22 december 2018 om 10:00 lokaal

AMSTELVEEN Regelmatig vertelt een IVN-natuurgids in deze rubriek over de natuur. Dit keer gaat Ton Zijp in op de mogelijkheden die dennen- en sparrennaalden bieden om extra geur en smaak aan bier te geven.

Het is weer de tijd van het jaar dat het huis mag ruiken naar blokken hout die liggen te smeulen in de open haard, waarbij nog redelijk verse dennennaalden (excuses, de kerstboom blijkt natuurlijk sparrennaalden te hebben) hun odeur door het huis verspreiden. Hun geur van hars en hout zorgen er voor dat je met je ogen dicht de groene naalden voor je ziet.

Je krijgt er nog pardoes nostalgische beelden van. Beelden waarin vader enigszins uitgeblust in zijn fauteuil zit, moe van het op het erf hakken en splijten van blokken hout tot brandbare stukken. En van moeders die in de keuken de concurrentie aangaat met de geur van de sparrennaalden door een erwtensoep met worst te bereiden zonder dat een afzuigapparaat de gezellige mengeling van winter- en Kerst-aroma's naar buiten bonjourt.

Maar realiteitszin doet je plots beseffen dat een huishouden met open haard tegenwoordig een zeldzame uitzondering is geworden, dat houthakken in de achtertuin niet echt noodzakelijk meer is, sinds bijna elk Amstelveens gezin een centrale verwarming in huis heeft laten installeren. En de erwtensoep kan desnoods in blikvorm uit de super om de hoek gehaald kan worden, waar echter die van de plaatselijke traiteur de voorkeur verdient, gemakkelijk aan huis gebracht door een bezorger op een e-bike.

Maar van alle moderne varianten van het hierboven genoemde is de romantiek inmiddels een beetje er vanaf gepoetst door vele vleugen van namaak.

Tegenwoordig proberen vele jonge bierbrouwers echter het warme gevoel van gezellig samenzijn voor ons te creëren door in hun kerstbieren dennennaalden (of die van de spar) (maar vooral niet die van de lariks; nee, de lariks, daar blijven ze vanaf!) te gebruiken. Al eeuwen worden naaldbomen gebruikt om extra smaak en geur in bier te veroorzaken. En vooral ook extra vitamine C: een goed naar dennen smakend bier heeft daar al snel meer van dan een glas sinaasappelsap.

Daar kan een Amstelvener met een tuin ook van genieten. Tenminste, als daar spar of dennenboom staat (anders moet men verder van huis dan de tuindeur). Voor komend Kerst misschien kort dag, maar als de lente de boom tot groei heeft gestimuleerd en de takken jonge spruiten gaan vormen, is het tijd om daar een klein voorraadje van te plukken, zeg 250 gram.

Om u niet te dwingen tot het brouwen van ingewikkelde bierrecepten, daar hebben we de brouwers voor, hier een tip: koop wodka of brandewijn en voeg daar, in een grote pot, de dennennaalden (15 tot 20 groene dennenappels kan ook) aan toe met suiker. Sluit af, bewaar dertig dagen (regelmatig schudden) en na uiteindelijk filteren en nog wat langer bewaren stroomt met de feestdagen de Kerst in een warme gloed je lichaam in.

Ton Zijp

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie