Afbeelding
René de Leeuw

Speciale camera´s als nieuw wapen tegen inbrekers

19 december 2018 om 11:00 lokaal

AMSTELVEEN De gemeente zet een nieuw middel in tegen inbrekers: camera's die kentekens van passerende auto's herkennen. Zodra een verdacht voertuig passeert, dan krijgen politieagenten een melding, zodat zij gericht actie kunnen ondernemen.

"Terwijl elders in Nederland het aantal inbraken terugloopt, blijft dat in Amstelveen toenemen," zegt burgemeester Bas Eenhoorn. "Inbraken zijn een enorme inbreuk op je leven. Het idee dat vreemden in jouw huis waren, is heel ingrijpend."

De gemeente heeft al besloten zelf voormalige politieagenten als handhavers in te zetten en studeert op nachtsluiting van het politiebureau om agenten 's nachts te kunnen laten surveilleren. Daarnaast schaft de gemeente zes zogeheten ANPR-camera's aan (Automatic Number Plate Recognition). "Die komen in eerste instantie in Westwijk," zegt Eenhoorn. "Daar zijn nu de meeste inbraken, maar we kunnen ze later verplaatsen naar andere wijken." Gezien de hoge kosten, blijven het er vooralsnog zes.

"Camera's worden al veel gebruikt in bijvoorbeeld winkelstraten en bij voetbalwedstrijden," zegt Eric Aldewereld, teamchef Amstelveen van de regionale politie. "Beelden daarvan moeten voortdurend door mensen bekeken worden. Echter, het ANPR-systeem scant kentekens automatisch en koppelt die aan de landelijke politiedatabase met gegevens van onder meer gestolen auto's of auto's die eerder in verband gebracht zijn met criminaliteit. In een fractie van een seconde is bekend of er iets niet klopt. Agenten krijgen een app op hun smartphone, die tijdens surveillance waarschuwt dat zo'n auto langsgereden is. Zij kunnen dan hun aandacht meteen daarop richten. De camera's zetten wij specifiek in voor het opsporen van woninginbrekers"

APP De handhavers die Amstelveen zelf tegen inbrekers gaat inzetten, krijgen de app niet op hun mobiel. "De politie mag de betreffende gegevens om privacyredenen niet zomaar met andere partijen delen," zegt Aldewereld. "Maar bij een melding stellen wij hen wel meteen op de hoogte." Volgens Eenhoorn zijn handhavers (BOA's) tegenwoordig veel professioneler dan voorheen. Hij sluit niet uit dat de gegevens in de toekomst ook met hen gedeeld worden. Wel benadrukt hij dat hun taak gericht is op preventie. "Opsporing na een inbraak blijft een zaak van de politie."

Maar wat gebeurt er nu als je per auto een familiebezoek brengt in Westwijk en er wordt dan net ergens ingebroken in de wijk? Krijg je dan na terugkeer thuis de politie aan de deur? "Als je weer thuis bent, weet de politie al lang dat je onschuldig bent," zegt Aldewereld. "De camera's zijn niet onze enige methode om onder meer inbraken op te lossen."

Camera's of niet, de oplettendheid van burgers blijft van belang, aldus Aldewereld: "Surveillerende agenten zien alleen de voorkant van huizen, maar inbrekers komen vaak achterom. Wie verdacht glasgerinkel hoort bij de buren, moet vooral 1-1-2 bellen. Was het geen inbraak, dan is het niet erg dat we in zo'n geval voor niets komen."

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie