Marja de Boer Lichtveld bij het beeld ´Azteck´.
Marja de Boer Lichtveld bij het beeld ´Azteck´. Aangeleverd

Stedelijk leent topwerk uit aan museum Van der Togt

23 augustus 2018 om 15:30 Uit-cultuur/nieuws

AMSTELVEEN Het Stedelijk Museum leent het topwerk 'Azteck´ uit 1968 van Frans de Boer Lichtveld van 24 augustus tot en met 7 oktober.uit aan Museum van der Togt in Amstelveen. Het museum houdt dan de overzichtstentoonstelling 'Frans & Marja de Boer Lichtveld – Een beeld van 45 jaar samen werken'. Frans de Boer maakte het beeld in zijn beginperiode van zijn kunstenaarschap toen hij het vak leerde bij beeldhouwer Tajiri. Museum Van der Togt is het Stedelijk Museum bijzonder dankbaar voor het beeld.

'Frans & Marja de Boer Lichtveld – Een beeld van 45 jaar samen werken' is de eerste omvangrijke overzichtstentoonstelling die gewijd wordt aan dit Amstelveense kunstenaarsduo. De ruim 80 werken die worden getoond, waaronder sculpturen, gouaches en reliëfs, maken de tentoonstelling tot een reis door de tijd. Waar het begon met collages en kinetische objecten in de jaren '60 en '70, ontstonden er strakke roestvrijstalen beelden in de tachtiger jaren en kleurrijke sculpturen in de openbare ruimte vanaf de jaren '90 tot in de 21ste eeuw.

Frans (1942 – 2016) en Marja (1941) de Boer Lichtveld werkten aanvankelijk als individuele kunstenaars. Zij bezochten in dezelfde tijd het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, de tegenwoordige Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Niet veel later betrokken Frans en Marja een voormalige school in Ouderkerk aan de Amstel, waar zij een atelier deelden. Vanaf 1970 gingen zij een stap verder; zij werden een kunstenaarsduo en werkten voortaan samen aan dezelfde projecten.

In ruim 45 jaar voltooiden Frans en Marja een ongekende hoeveelheid opdrachten en vrij werk. Hun werken zijn vertegenwoordigd in tal van museale en bedrijfscollecties. Voor deze tentoonstelling krijgt Museum Jan van der Togt bruiklenen van onder meer het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum van Bommel van Dam en de BPD Kunstcollectie.

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie 'Frans en Marja de Boer Lichtveld – Een beeld van 45 jaar samenwerken'. Het boek maakt een rondgang langs de lange reeks van beelden in de openbare ruimte. Piet Augustijn en Lloyd W. Benjamin III beschrijven de tientallen projecten op een levendige wijze.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de gemeente. Museum Jan van der Togt staat aan Dorpsstraat 50. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang 10 euro (kinderen tot 12 jaar en houders van Museumkaart, ICOM en Rembrandtkaart gratis). Meer info: www.jvdtogt.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie