Afbeelding
Naomi Heidinga

Amstelveens hockeytalent Felice Albers scoort in halve finale Olympische Spelen

5 augustus 2021 om 10:01 Hockey

TOKIO De Nederlandse hockeysters hebben zich ten koste van Groot-Brittannië, de regerend olympisch kampioen, geplaatst voor de finale van de Olympische Spelen. In het Oi Hockey Stadium in Tokio werd het liefst 5-1. In de finale neemt Oranje het op tegen Argentinië dat India met 2-1 versloeg.

Oranje kwam in het duel met de olympisch kampioen van 2016 geen moment in de problemen. In het eerste kwart vielen er weinig hoogtepunten te noteren, maar in het tweede kwart was het al snel raak. Felice Albers zette Nederland in de 19e minuut op voorsprong na uitstekend voorbereidend werk van Laurien Leurink, die zich knap vrij speelde en Albers in staat stelde uit te halen vanaf de linkerkant van de cirkel. Een minuut later kon de Nederlandse bank opnieuw opspringen toen Marloes Keetels er met een schot vanaf de rand van de cirkel 2-0 van maakte.

Nederland, dat alle zes voorgaande duels in Tokio had gewonnen, bleef op de aanval spelen en jagen op meer doelpunten. Maria Verschoor zorgde in het derde kwart voor de 3-0 door een strafcorner van Caia van Maasakker van richting te veranderen, Albers zorgde met haar tweede doelpunt voor de 4-0. De 21-jarige Albers, de jongste speelster in de Oranje-selectie, heeft al zes keer gescoord bij haar debuut op de Spelen. De aanvalster van Amsterdam werd na het gewonnen EK, waar ze goed op dreef was, door bondscoach Alyson Annan opgenomen in de selectie voor de Spelen.

In aanloop naar Tokio won de nieuwkomer in de olympische selectie advies in bij de ervaren speelsters. “Ik heb ze allemaal vragen gesteld hoe het in zijn werk gaat. Vooral het olympisch dorp is erg indrukwekkend; dat alle atleten uit landen waar je het bestaan niet van wist daar samenkomen.”

Het is al de vijfde keer op een rij dat Oranje, regerend wereldkampioen, de finale bereikt op de Spelen. In 1996 en 2000 werd Nederland derde, sindsdien werd telkens de finale gehaald.

De eindstrijd is vrijdag om 12.00 uur Nederlandse tijd.