Ziekenhuis Amstelland
Ziekenhuis Amstelland VLN Nieuws

Ziekenhuis Amstelland krijgt onvoldoende in financieel vergelijkingsonderzoek BDO

10 oktober 2023 om 17:16 Zorg

AMSTELVEEN Ziekenhuis Amstelland heeft net als vorig jaar het rapportcijfer 4 gehaald in de jaarlijkse ‘benchmarkt ziekenhuizen’ van BDO Accountants & Adviseurs. Het onderzoek is gebaseerd op financiële cijfers van de ziekenhuizen over 2022. Op basis van deze cijfers daalde het ziekenhuis op de landelijke ranglijst van de 58ste naar de 60ste plaats en blijft daarmee financieel in de onderste regionen verkeren in vergelijking met zestig andere ziekenhuizen in Nederland.  

Uit het onderzoek blijkt dat algemene ziekenhuizen sowieso te maken hebben met magere rendementen. De voornaamste oorzaken zijn de gestegen personeelskosten (door inhuur van externe krachten en door hogere salarissen voor vast personeel) en de inflatie. “De personeelskosten slokken een steeds groter deel op van het totale budget van ziekenhuizen”, zegt voorzitter branchegroep Zorg bij BDO Vincent Eversdijk. In 2022 bedroegen de personeelskosten 60,6 procent van het totale budget. “Het is in toenemende mate een financiële molensteen om de nek van ziekenhuizen.”

KRITIEKE ONDERGRENS

Het gezamenlijke resultaat van de algemene ziekenhuizen daalde in 2022 met 10 procent ten opzichte van 2021. Het dalende rendement maakt het moeilijker om noodzakelijke investeringen te doen. Vooral bij kleinere ziekenhuizen kan het volgens BDO kritiek worden. Ziekenhuis Amstelland haalde in 2022 een rendement van 0,6 procent, terwijl BDO 1 procent als kritieke ondergrens ziet. 

Wat er in zijn algemeenheid moet gebeuren om de situatie van de ziekenhuizen te verbeteren, is de vraag. Verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen bieden in elk geval nog amper houvast, zegt Eversdijk. “Veel is nog onduidelijk of niet doorgerekend. Essentiële vragen hoe de zorg betaalbaar blijft en wie de regie dient te nemen in de organisatie van acute en hoogcomplexe zorg, blijven veelal onbeantwoord.”

Volgens BDO moet meer ingezet worden op digitalisering en herinrichting van zorgprocessen om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. 


Ziekenhuis Amstelland - VLN Nieuws

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie