Jacqueline Höcker, fractievoorzitter van Goed voor Amstelveen, en D66-raadslid Saloua Chaara.
Jacqueline Höcker, fractievoorzitter van Goed voor Amstelveen, en D66-raadslid Saloua Chaara. Aangeleverd

‘Zorg voor jongeren moet soepel doorlopen na 18de verjaardag’

26 april 2023 om 09:55 Zorg

AMSTELVEEN De zorg voor kinderen en jongeren moet soepel doorlopen wanneer zij 18 jaar worden en daarmee voor de wet volwassen zijn. Dat stellen de gemeenteraadsfracties van D66 en Goed voor Amstelveen. De fracties hebben via vragen aan het college van B en W om uitleg gevraagd hoe in Amstelveen wordt geborgd dat jongeren na hun 18de levensjaar kunnen blijven rekenen op passende zorg. Ook pleiten beide fracties voor een sterkere positie van ouders en jongeren bij het beoordelen van de kwaliteit van zorg. 

De gemeente heeft de verantwoordelijkheid om jeugdhulp en ondersteuning te bieden aan kinderen, jongeren en ouders dit nodig hebben. Bijvoorbeeld bij opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen. Deze verantwoordelijkheid ligt vast in de Jeugdwet. Wanneer jeugdhulp wordt ingezet, stopt dit meestal wanneer jongeren 18 jaar worden. In sommige gevallen kan de jeugdhulp doorlopen tot jongeren maximaal 23 jaar zijn. Dit heet ‘verlengde jeugdhulp’.

BEËINDIGING TRAJECTEN

D66 en Goed voor Amstelveen horen echter dat Amstelveners niet altijd weten dat verlengde jeugdhulp een optie is en niet goed weten of en hoe zij deze vorm van jeugdhulp kunnen aanvragen. Jacqueline Höcker, fractievoorzitter van Goed voor Amstelveen: “Naast de onduidelijkheid over verlengde jeugdhulp, horen wij dat zorgaanbieders soms zonder adequaat overleg trajecten beëindigen wanneer jongeren 18 jaar worden en dat ouders en jongeren soms onvoldoende betrokken zijn bij keuzes die zorgaanbieders maken. Hoewel wij weten dat het in het overgrote deel van de gevallen gewoon goed gaat, willen wij hier meer inzicht in. Daarom hebben wij hier vragen over gesteld aan het college.” De fracties willen ook weten hoe het proces van verlengde jeugdhulp in zijn werk gaat.

POSITIE OUDERS EN JONGEREN

Daarnaast willen D66 en Goed voor Amstelveen aandacht voor de positie van ouders en jongeren. Zo willen zij dat duidelijker met inwoners wordt gecommuniceerd over de optie van verlengde jeugdhulp
en willen zij dat ouders en jongeren een grote rol hebben bij het beoordelen van de kwaliteit zorgaanbieders.

PERSOONLIJKE SITUATIE

Voor ons is het allerbelangrijkst dat zorg maximaal aansluit bij de persoonlijke situatie van Amstelveners. Want zij weten als geen ander wat nodig is, wat er werkt en wat niet én hoe de kwaliteit van jeugdhulp steeds kan worden verbeterd,” stelt D66-raadslid Saloua Chaara. “Wij vinden dan ook dat ouders/jongeren meer toetssteen moeten zijn bij het beoordelen van de kwaliteit van zorgaanbieders en dat ouders/jongeren een stevige stem moeten hebben in hoe de zorg wordt geleverd. Gelukkig hebben we hier in het coalitieakkoord al goede afspraken over gemaakt. We zien graag dat deze afspraken de komende tijd verder gestalte krijgen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie