Baas B tijdens de workshop met als thema 'Helen is delen'.
Baas B tijdens de workshop met als thema 'Helen is delen'. Participe Amstelland

Rappen met Baas B bij Ontmoetingsgroepen Amstelveen

23 april 2023 om 09:00 Zorg

AMSTELVEEN Inwoners met dementie en hun mantelzorgers hebben afgelopen week een rap geschreven onder enthousiaste begeleiding van de bekende Nederlandse rapper Baas B (Bart Zeilstra). Ook wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg) was aanwezig bij de workshop bij Ontmoetingsgroepen Amstelveen voor mensen met (beginnende) dementie. Het thema van de workshop was ‘Delen is helen’, verwijzend naar een nummer van het album ‘Die Goede Nieuwe Tijd’ van Baas B. Dit nummer schreef Bart Zeilstra voor zijn opa met dementie en het gaat over het delen van ervaringen en gevoelens.

Na een persoonlijke inleiding, een live optreden en een uitleg door Baas B ging iedereen aan de slag met het schrijven. Daarna volgde natuurlijk de uitvoering: bijna iedereen heeft zijn of haar rap laten horen. “Voor rap hoef je niet te kunnen zingen, als je tot vier kunt tellen is dat genoeg!” Het rappen met Baas B zorgde volgens de organisatoren voor veel plezier en verbinding.

JEZELF LATEN ZIEN

Bart Zeilstra deelde in zijn inleiding zijn eigen verhaal, met daarin hoogte- en dieptepunten. ‘Als je jezelf laat zien, maak je veel meer verbinding.” Dit maakte indruk op de aanwezigen en na de warme uitnodiging van Baas B was het niet moeilijk om zelf een verhaal te delen. Aan de hand van de aanwijzingen van de rapper en psycholoog lukte het iedereen een rap te schrijven, die op een ‘beat’ kon worden uitgevoerd. Bart Zeilstra had voor iedereen tijd om mee te denken en mee te rijmen en er ontstonden mooie gesprekken en teksten.

BESPREEKBAAR MAKEN

Bart Zeilstra ontwikkelde eerder workshops voor jongeren. ”Een belangrijke manier om om te gaan met mentale problemen is het bespreekbaar maken van en praten over gedachten en emoties. Een krachtige manier om jezelf te uiten en een verhaal te vertellen is rap. Daarnaast is rap één van de populairste muziekgenres onder jongeren. Met dit als gegeven en op basis van mijn ervaring als rapper in de muziekwereld en als psycholoog in de jeugdzorg, heb ik een workshop ontwikkeld om jongeren te helpen. Psychologie en muziek komen samen, waarbij rap wordt ingezet als middel om verbinding te maken. “

In Amstelveen heeft Baas B in samenwerking met Participe Amstelland intussen al diverse workshops voor senioren verzorgd. Ook dat is een groot succes. Deze keer was hij te gast bij de Ontmoetingsgroepen Amstelveen voor mensen met (beginnende) dementie aan de Dr. Willem Dreesweg 155, De workshops worden mogelijk gemaakt door een bijdrage van Mean Well.


Baas B geeft uitleg tijdens de workshop. - Foto: Participe Amstelland.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie