Kees Kwakman maakte van alles rondom slapen zijn beroep.
Kees Kwakman maakte van alles rondom slapen zijn beroep. Naomi Heidinga
Fit en Gezond

Slaapproblemen tackelen met behulp van online cursus

15 november 2022 om 16:00 Zorg

Geen zware maaltijd vlak voor het slapen, geen tv of spannend boek en vooral geen mobieltje naast je bed: enkele tips om te zorgen voor een goede nachtrust. Slaap is belangrijk voor het herstel van het lichaam en je geestelijk functioneren, dat weten we allemaal.

Kees Kwakman maakte van alles rondom slapen zijn beroep en was een van de eerste slaapcoaches van Nederland. Hij heeft een online slaapcursus, handelt in slaaphulpmiddelen en werkt samen met Somnio, slaapwetenschappers. Kwakman groeide op in een bakkersfamilie. ,,Mijn vader was bakker, werkte ’s nachts en sliep overdag. Dat betekende dat wij als kinderen tijdens het spelen niet teveel lawaai mochten maken. Wanneer hij niet genoeg geslapen had, leed hij daar niet alleen zelf onder, maar ook zijn medewerkers.” Zijn thuissituatie was wellicht een trigger voor een latere interesse in slaap.

COGNITIEVE GEDRAGSTHERAPIE Hij werd zelf geen bakker, maar werkte onder meer voor een groot bedrijf dat handelde in software en printers. Tot hij besloot het roer om te gooien. ,,Ik heb in de loop der jaren veel informatie verzameld over slapen en mezelf er in verdiept. Ik was de eerste met een online slaapcursus, die gebaseerd is op de principes van cognitieve gedragstherapie (CGT).”

CGT is een behandelmethode waarbij de manier waarop mensen denken en zich gedragen centraal staan om bepaalde problemen op te lossen. Je gedrag wordt voor een groot deel bepaald door de manier waarop je ergens over denkt. ,,Als voorbeeld: wanneer je naar bed gaat met het idee dat je vast wel moeite zult hebben om in slaap te vallen, is de kans heel groot dat dat inderdaad het geval zal zijn. Wanneer je erin slaagt om op een andere manier te denken, kun je zelf je probleem oplossen en komt het ook niet meer terug.”

ALGORITME ,,Toen ik het roer omgooide, was het internet in opkomst. Ik zag daarin een kans. Samen met slaap-wetenschappers van Somnio heb ik een algoritme ontwikkeld waarmee veel mensen via een online slaapcursus kunnen worden geholpen. Daarin houd je onder meer voor jezelf bij hoe je slaap is verlopen en welke omstandigheden de slaap kunnen hebben beïnvloed. De meeste mensen hebben profijt van deze cursus. Voor mensen die een meer individuele begeleiding nodig hebben, verwijzen we naar Somnio voor individuele slaaptherapie.”

TANDENKNARSEN Er zijn veel zaken die een goede nachtrust in de weg kunnen staan. Niet alleen je gedrag, zoals het gebruik van een mobieltje voor het slapen gaan of het drinken van teveel alcohol, maar ook invloeden in de omgeving. Denk aan teveel licht, geluid, warmte of kou. ,,Soms zorgt de partner voor een verstoring van de slaap. Snurken of tandenknarsen hebben ook invloed op de slaap van de partner. Tegenwoordig zijn hier hulpmiddelen voor verkrijgbaar. Denk aan snurkbeugels of knarsbitjes die het gebit tegen het knarsen beschermen.”

MATRAS Gezond en uitgerust wakker worden hangt echter ook samen met je matras en je slaaphouding. Veel beddenspeciaalzaken adverteren met een persoonlijk slaapadvies, gebaseerd op je slaaphouding. Kwakman werkt samen met een Belgisch matrassenbedrijf. ,,Deze matrassen zijn ontwikkeld met behulp van wetenschappers van de universiteit van Leuven. Het matras is geheel op maat gemaakt en kan, mocht de situatie veranderen, worden aangepast. Dit matras zorgt ervoor dat je nekwervels in één lijn liggen met je ruggenwervels, zowel in rug- als zijlighouding. Overdag verliezen onze tussenwervelschijven heel wat vocht door verticale druk. Door onze wervelkolom gedurende de nacht in een horizontale positie te houden, vergemakkelijken we de vochttoevoer en bespoedigen we het herstel.”

SLAAPBEHOEFTE Een goede nachtrust is voor de één vanzelfsprekender dan voor een ander. Ook de slaapbehoefte verschilt per persoon. Lig je al nachten wakker? Raak niet in paniek, maar ga op onderzoek uit: zijn er zaken in je gedrag of in je omgeving die je kunt veranderen? Kijk voor meer informatie op www.slaapcoach.nl.

Naomi Heidinga

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie