Afbeelding
Pixabay

VVD vraagt opheldering over wachtlijsten voor Wmo-thuishulp

30 augustus 2022 om 09:00 Zorg

AMSTELVEEN De VVD-gemeenteraadsfractie heeft het college van B en W vragen gesteld over wachtlijsten in Amstelveen voor de hulp in het huishouden in het kader van de Wmo-zorg. De partij wil onder meer weten wat de wachttijd is en hoeveel cliënten er op dit moment op de wachtlijsten staan.

De VVD is voorstander van het langer thuis wonen van ouderen op basis van een adequate WMO-ondersteuning. Twee raadsleden (Victor Frequin en Femke Lagerveld) onderstreepten dat in een artikel de website van VVD Amstelveen. Ze wezen daarin onder meer op de situatie in Amsterdam, waar lange wachtlijsten voor de thuiszorg in Amsterdam bestaan. Dat leidt tot schrijnende situaties van oudere mensen die deze zorg nodig hebben maar niet krijgen.

Naar aanleiding van publicatie hierover kreeg de VVD het signaal dat ook Amstelveen met wachtlijsten kampt, al zijn die nog niet zo lang als in Amsterdam. De VVD wil nu weten hoe het met de wachtlijsten staat en wat het college gaat doen om dit probleem aan te pakken.

PERSONEELSTEKORT Volgens een gemeentewoordvoer bedraagt de wachttijd in Amstelveen nu enkele maanden, afhankelijk van de aanbieder van de thuishulp. Aanvragen voor hulp bij huishouden waar om medische of humanitaire redenen spoed bij is, worden volgens hem wel met voorrang behandeld. De wachttijd komt volgens de woordvoerder voornamelijk omdat de aanbieders van deze hulp moeilijk personeel kunnen vinden. Zij doen volgens hem hun uiterste best om meer personeel te werven. ‘De gemeente doet daarbij wat mogelijk is om via het Werkplein de aanbieders te ondersteunen op dit gebied.’

EIGEN BIJDRAGE De VVD-raadsleden willen ook van het college weten welke invloed de eigen bijdrage op de wachtlijsten heeft. Die is landelijk vastgesteld op maximaal 19 euro per maand en is onafhankelijk van het inkomen. ‘Omdat dit tarief in algemene zin als laag gekwalificeerd mag worden, wordt er wel gesproken van ‘een aanzuigende werking’ op genoemde zorg vanwege dit tarief,’ stellen de VVD-raadsleden. Ze willen onder meer weten of het bedrag dat de gemeente uitgeeft aan deze zorg is gestegen sinds de invoering van het maximumtarief voor de eigen bijdrage. Volgens de gemeentewoordvoerder krijgt de gemeente door het relatief goedkope tarief van 19 euro per maand ook regelmatig aanvragen van inwoners die voorheen zelf hun huishoudelijke hulp betaalden.

De twee VVD-raadsleden keren zich ook tegen verlaging van de eigen bijdrage zoals Amsterdam heeft gedaan (daar bedraagt de eigen bijdrage 14,10 per maand). Volgens de twee lijkt dat sociaal, maar heeft dat mede gezorgd voor de lange wachtlijsten in Amsterdam. Ze wijzen daarbij ook op een ingezonden artikel in het Parool van betrokken uit de thuiszorg in de hoofdstad waarin dit probleem werd aangekaart. Volgens dat artikel komen de wachtlijsten in Amsterdam mede door tekorten op het budget, dat gekoppeld zou zijn aan wat binnenkomt aan (de lagere) eigen bijdrages.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie