"Van dit steuntje in de rug in het begin, profiteert een kind een leven lang."
"Van dit steuntje in de rug in het begin, profiteert een kind een leven lang." Aangeleverd

‘Kansrijke Start’ biedt ondersteuning tijdens eerste 1.000 levensdagen van een kind

18 november 2021 om 11:50 Zorg

AMSTELVEEN Een gezonde zwangerschap voor elke vrouw en de best mogelijke start voor ieder kind, dat is de ambitie van ‘Kansrijke Start’, een coalitie van professionals zoals bijvoorbeeld verloskundigen, GGD en huisartsen, waar ook de gemeente zich bij aangesloten heeft. De gezondheid voor, tijdens en na de zwangerschap blijkt een goede voorspeller van problemen op latere leeftijd.

Wethouder Frank Berkhout (Jeugd): “Als ouder wil je het beste voor je kind. Helaas zijn er soms omstandigheden, waardoor dit niet lukt. Zo’n 16 procent van alle Nederlandse kinderen heeft bij de geboorte een valse start waardoor ze later vaker psychische en fysieke problemen krijgen, zoals gedragsproblemen, overgewicht of hart- en vaatziekten. Ook komen ze vaker in aanraking met jeugdhulp. Die eerste 1.000 levensdagen zijn dus echt belangrijk. Met ‘Kansrijke Start’ willen we gezinnen zelfredzamer maken en kinderen echt helpen. Want van dit steuntje in de rug in het begin, profiteert een kind een leven lang.”

HELFT ZWANGEREN DOET MEE Een mooi voorbeeld is ‘Centering Pregnancy’. Een nieuwe vorm van zwangerschapsbegeleiding waarbij zwangere vrouwen niet meer alleen maar als groep naar een controle gaan. Bijna de helft van alle Amstelveense zwangeren doet hieraan mee. De vrouwen krijgen eerst alleen de zwangerschapscontrole en daarna in de groep informatie over de zwangerschap, bevalling en het ouderschap. Omdat dit in een groep gebeurt, leren vrouwen elkaar kennen, hebben ze steun aan elkaar en wisselen ze makkelijker ervaringen uit.

Wethouder Frank Berkhout: “Er zijn meer acties zoals voorlichtingsavonden over borstvoeding, nu ook in het Engels. Of ‘Stevig ouderschap’ waarbij een speciaal opgeleide jeugdverpleegkundige het zelfvertrouwen van ouders helpt vergroten en hun sociale netwerk helpt versterken. Verder is er hulp voor kinderen in echtscheidingssituaties in de vorm van groepsinterventies. Tegelijkertijd werkt de coalitie zelf ook aan hun samenwerking om elkaar sneller te vinden en van elkaar te leren.”

SAMENWERKING PROFESSIONALS De coalitie Kansrijke Start bestaat uit professionals uit de volgende organisaties: Huisartsencoöperatie Amstelland, Participe Amstelland, Gemeente Amstelveen en Aalsmeer, Eerstelijns verloskundigen Amsterdam Amstelland, Ziekenhuis Amstelland, GGD Amsterdam, de Kraamvogel, Zorg & Zekerheid, Centering en Pharos. Deze partners werken samen aan vier urgente thema’s: conflictscheidingen, vroegsignalering, schaarste (armoede/minima) en ontmoeten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie