Afbeelding
Pixabay

Thema-avond PvdA: ‘Gezondheidsverschillen? Dat moet eerlijker!’

28 mei 2021 om 09:00 Zorg

AMSTELVEEN De PvdA Amstelveen houdt donderdag 10 juni een thema-avond over het aanpakken van gezondheidsverschillen. Samen met deskundigen en betrokkenen wordt gesproken met PvdA-wethouder Marijn van Ballengooijen en burgerlid Guy Muller over hoe in Amstelveen de bestaande verschillen in gezondheid kunnen worden verkleind.

Onlangs verscheen het rapport ‘Een eerlijke kans op gezond leven’ van De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Hierin werd aangetoond dat gezondheidskansen in Nederland ongelijk verdeeld zijn en mede afhankelijk zijn van waar iemand is geboren, het opleidingsniveau en het inkomen van ouders en zaken als de beschikking hebben over een sociaal netwerk en kwaliteit van de leefomgeving. Dit betekent niet alleen dat mensen minder lang leven, maar ook dat zij minder jaren in gezondheid leven dan anderen. Deze ongelijkheid is door de coronapandemie alleen maar gegroeid. Huisartsen signaleren een vaccinatiekloof.

De oorzaak voor de gezondheidsverschillen is vaak complex; een combinatie van verschillende factoren zoals een lage bestaanszekerheid, een ongezonde leefomgeving, eenzaamheid, het niet hebben van werk en het hebben van schulden. Het RVS-rapport pleit voor meer financiële middelen, maar ook meer samenwerking tussen zorg, werken inkomen, onderwijs en ruimtelijke ordening om dit probleem aan te pakken. “Het ideaal van een zo gezond mogelijk leven moet ook binnen het bereik komen van mensen die bezig zijn met overleven”, aldus voorzitter Jet Bussemaker.

PvdA Amstelveen praat op de thema-avond van 10 juni graag met geïnteresseerden, ervaringsdeskundigen en experts uit het veld over de situatie in Amstelveen en hoort graag ideeën over hoe dat beter kan. De bijeenkomst is online via Zoom, van 20.00 tot 21.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via amstelveen@pvda.nl. Zij ontvangen vervolgens een link.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie