Man praat met depressieve vrouw,
Man praat met depressieve vrouw, Foto via gemeente Amstelveen / BSIP

Cursus in Amstelveen leert bieden eerste hulp bij psychische problemen

Zorg

AMSTELVEEN Amstelveners die iemand met psychische problemen willen helpen kunnen zich aanmelden voor een nieuwe gratis cursus. Ze kunnen dan bijvoorbeeld leren hoe ze iemand bij kunnen staan die angstig, somber of zelfs suïcidaal is. De cursus ‘Eerst hulp bij psychische problemen’ geeft niet alleen informatie, maar biedt ook handvatten om te handelen.

“Mensen benaderen in plaats van ze te negeren is een eerste stap. Vervolgens is het belangrijk om te luisteren en te communiceren zonder oordeel,” zegt wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn). “Bijna de helft van de volwassen Nederlandse bevolking krijgt ooit in het leven te maken met psychische problemen. Het is belangrijk om signalen van psychische problemen te leren herkennen en andere inwoners te ondersteunen. Deelnemers leren dat inwoners met een depressie of angststoornissen zich anders gedragen. Als we weten hoe we daar mee om moeten gaan kunnen hen ook ondersteunen en beter met elkaar samenleven. Daarom is het goed dat deze cursus er is,” aldus Van Ballegooijen

MEER VERTROUWEN Een van de Inwoners die de cursus al heeft gevolgd stelt dat hij nu weet dat je geen expert hoeft te zijn om het gesprek aan te gaan over mentale gezondheid. Ook gaven deelnemers aan veel praktische inzichten op te hebben gedaan voor eerste hulp. “Door open te luisteren en er voor iemand te zijn, kun je veel voor de ander betekenen. Ik ga nu met meer vertrouwen het gesprek aan over mentale gezondheid. Ik durf nu iemand te benaderen als ik zie dat het minder goed gaat. De cursus geeft handvatten om het gesprek aan te gaan.”

GRATIS Dankzij subsidie is deelname aan de cursus gratis. Op verschillende data starten cursussen in Amstelveen. De cursus wordt fysiek aangeboden als dit mogelijk is binnen de coronarichtlijnen van het RIVM, als dat niet het geval is gebeurt dat  online. 

Belangstellenden kunnen mailen naar MHFA@ggzingeest.nl onder vermelding van MHFA Amstelveen Aalsmeer. MHFA staat daarbij voor Mental Health First Aid. Voor meer informatie: mhfa.nl of download de MHFA-app.

I

advertentie