Afbeelding
Pixabay

Onderzoek naar stijgende kosten jeugdzorg in Amstelveen

24 juni 2020 om 09:00 Zorg

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen laat onderzoek doen naar de stijgende kosten van de specialistische jeugdzorg.  De kosten stegen van bijna 15 miljoen in 2018 naar meer dan 18 miljoen in 2020, volgens de laatste verwachting.  De gemeente wil deze kosten beter kunnen beheersen en sturen. Het onderzoek moet antwoord geven op de vragen waarom en waardoor deze kosten blijven stijgen.


In 2015 heeft het Rijk de jeugdzorg overgedragen aan gemeenten en tegelijkertijd een flinke bezuiniging op het budget toegepast. Sindsdien zien bijna alle Nederlandse gemeenten jaarlijks de kosten van de specialistische jeugdhulp stijgen. Zo ook de gemeente Amstelveen.

BEHEERSEN Het onderzoek moet onder meer antwoord geven op de vraag of de blijvende kostenstijging wordt veroorzaakt door de opbouw van de Amstelveens bevolking of de ontwikkelingen in de zorgmarkt. Verder moet in kaart gebracht worden wat landelijk en bij vergelijkbare gemeenten of landelijk het beeld is en of de kosten van Amstelveen daarvan afwijken. Ook wil de gemeente weten welke struikelblokken er zijn om de kosten beter te kunnen voorspellen en beheersen.


AANBESTEDING Het is nog niet bekend wie dit onderzoek gaat uitvoeren. De aanbesteding start deze week. Het onderzoeksbureau moet aan het eind van dit jaar het onderzoeksrapport opleveren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie