Het woonzorgcentrum aan de Groenelaan was al eerder gesloten vanwege een coronabesmetting.
Het woonzorgcentrum aan de Groenelaan was al eerder gesloten vanwege een coronabesmetting. NH

Amstelveense verpleeghuizen dicht voor bezoekers

24 maart 2020 om 07:27 Zorg

AMSTELVEEN Sinds vrijdagnacht laten verpleeghuizen geen bezoekers meer toe vanwege de coronacrisis, uit bescherming voor personeel en ouderen. Hoe gaan Amstelveense zorginstellingen hiermee om? Alleen de Zonnehuisgroep had de afgelopen dagen tijd voor een reactie, Amstelring en Brentano lukt het niet om te reageren. Het verpleeghuis Groenelaan (onderdeel van Amstelring) was eerder vorige week al gesloten, vanwege een coronabesmetting.  

"We hebben verpleeghuizen en revalidatiehuizen," legt Annemarie Kornman van de Zonnehuisgroep uit. "Net als alle ouderenorganisaties in Nederland volgen we nauwgezet de richtlijnen. Dat betekent onder meer dat we geen bezoek meer toestaan in verpleeghuizen. Dat is ingrijpend voor de bewoners en familie, maar ook voor het zorgpersoneel. Net als anders willen we zo goed mogelijk zorg dragen voor onze cliënten, ervoor zorgen dat ze het zo fijn mogelijk hebben. Gelukkig krijgen we veel begrip voor onze maatregelen van de naasten."  

Gezamenlijke activiteiten voor grotere groepen bewoners gaan allemaal niet door. "Deze zijn waar mogelijk verplaatst naar de woningen, waar zes tot acht mensen wonen. Ook kijken we naar manieren waarop mensen toch het contact met naasten kunnen onderhouden. Daarbij hebben we oog voor onze cliënten. In bijna alle gevallen gaat het om mensen met dementie. Even videobellen is voor hen niet vanzelfsprekend. We helpen hen daarbij. Voor de ene bewoner helpt dit wel, de andere kan er juist verdrietig van worden. Je moet dus heel goed kijken wat bij een cliënt past." 

Het moet ook passen met de andere werkzaamheden die moeten worden gedaan. De zorg gaat voor. "Er moet tijd en energie voor de zorgtaken overblijven. Zoals bekend is het aantal handjes in de zorg beperkt. De bezetting is minimaal, maar de output is maximaal, zeg ik altijd." 

Hoe is de Zonnehuisgroep wat dat betreft voorbereid op eventuele uitval van medewerkers door ziekte? "Op dit moment lukt het ons prima om de zorg te bieden die nodig is. Oud-medewerkers, mensen die met pensioen zijn of een andere weg zijn ingeslagen, hebben ons benaderd met het aanbod om te helpen. Onze P&O afdeling is hier volop mee bezig. Dat is ook het gevoel dat sterk binnen onze organisatie leeft: we gaan dit met zijn allen rondbreien. We realiseren dat dit een heel angstige situatie is, voor bewoners en hun naasten, maar we doen het maximale om de mensen zo goed mogelijk te helpen." 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie