Dit huizenhoog hart staat op 14 september in Bovenkerk.
Dit huizenhoog hart staat op 14 september in Bovenkerk. Hartstichting

Bovenkerk in actie voor permanent bereikbare AED

29 augustus 2019 om 10:45 Zorg

AMSTELVEEN Bewonersplatform Bovenkerk is een inzamelingsactie gestart om een permanent bereikbare Automatische Externe Defibrillator (AED) aan te schaffen waarmee het hartritme hersteld kan worden bij een hartstilstand. Ook worden er reanimatiecursussen gegeven. Om hier  extra aandacht voor te vragen is het Bewonersplatform op zaterdag 14 september tijdens het evenement Historisch Bovenkerk te vinden op de parkeerplaats achter het Noorddamcentrum. Daar kunnen belangstellenden onder begeleiding van deskundigen door een groot hart van 5 meter hoog lopen. Alle onderdelen van het hart, zoals de boezems, kamers, aders en hartkleppen zijn te zien. Bezoekers kunnen zo ervaren wat er zich allemaal in het hart afspeelt.

Het besef om gezamenlijk te moeten blijven werken aan de veiligheid, werd bij het bewonersplatform versterkt na de verwoestende brand in de Urbanuskerk. Het platform heeft daarom het initiatief genomen om bij een hartstilstand een optimale situatie met AED's, buurthulpverlener (bhv-ers) in combinatie met het oproepsysteem van HarthulpNu te bewerkstelligen. Dat betekent dat er in Bovenkerk (een wijk met 1.270 huishoudens, 3.050 inwoners en tientallen bedrijven), vier permanent bereikbare AED's en meer dan honderd bhv-ers zouden moeten zijn.

In Nederland krijgen jaarlijks 25.000 mensen te maken met een hartstilstand. In ruim 75 procent van de gevallen zijn er omstanders die starten om het slachtoffer te reanimeren. Dit gebeurt vóór de komst van de ambulance. Bij reanimatie en toepassing van een AED binnen de eerste 6 minuten bij een hartstilstand, is de overlevingskans 50 tot 70 procent. Zonder AED is dat 25 tot 50 procent. Elke minuut later dat een AED wordt ingezet verlaagt de overlevingskans met 10 procent.

Het bewonersplatform is daarom nu een spaaractie gestart voor een nieuwe AED met buitenkast en pincode, die bij Café De Manen moet komen te hangen. Hiervoor is 1.660 euro nodig. Inwoners van Bovenkerk kunnen hiervoor een donatie doen op www.buurtaed.nl voor de Noorddammerlaan, of bij de actie tijdens Historisch Bovenkerk.

Het is volgens het platform ook belangrijk dat er voldoende buurthulpverleners opgeleid zijn om te reanimeren met AED én aangemeld zijn bij https://hartslagnu.nl/. Een basiscursus duurt 4 uur en kost circa 40 euro en een herhalingscursus duurt 2 uur en kost circa 20 euro (elke twee jaar herhalen). De kosten worden vaak via de aanvullende ziektekostenverzekering vergoed. De cursussen zijn door het hele land te volgens en worden in Bovenkerk gegeven door verpleegkundige Lisanne de Boer.

Een basiscursus vindt zaterdag 2 november van 9.00 tot 13.00 uur plaats in VOKA-gebouw aan Vierlingsbeeklaan 24. Op maandag 4 november wordt van 19.30 tot 21.30 uur een herhalingscursus gegeven in de St. Urbanus Pastorie aan Noorddammerlaan 124. Aanmelden is tot en met 16 oktober mogelijk bij Gerard Miltenburg, Noorddammerlaan 7, 1185 XZ Bovenkerk, 020-3455876, e-mail: bpbovenkerk@gmail.com. Toelating vindt plaats op volgorde van aanmelding. Meer info:  http://bovenkerk.info/.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie