De gemeente wil; zelf praktijkruimtes gaan bouwen om huisartsen onderdak te bieden.
De gemeente wil; zelf praktijkruimtes gaan bouwen om huisartsen onderdak te bieden. Pixabay: Julio César Velásquez Mejía

Amstelveen biedt huisartsen helpende hand: geschikte praktijkruimte lastig te vinden

29 februari 2024 om 14:34 Zorg

AMSTELVEEN De gemeenteraad is positief over een voorstel van het college om praktijkruimte te gaan bouwen voor huisartsen. Dit is een van de manieren om het tekort aan huisartsen in Amstelveen terug te dringen. Ook wil het college zonodig financieel bijspringen als de huur voor huisartsen te hoog is.

Dat bleek woensdag in een raadsdebat. Het tekort aan huisartsen wordt geschat op 5,5 fte en dat dreigt verder op te lopen. Volgens wethouder Marijn van Ballegooijen is een belangrijke oorzaak van het tekort het niet kunnen vinden van geschikte praktijkruimte. “Dat is een probleem dat bijvoorbeeld de verzekeraars niet kunnen oplossen,” zei hij. “Patiëntenstops betekenen dat vooral nieuwe Amstelveners in bepaalde wijken geen huisarts kunnen vinden. Daarnaast zit een aantal praktijken in een niet-duurzame situatie. Zo moet de huisartsenpraktijk in Alleman wijken voor een bouwproject. Er wordt gezocht naar andere ruimte, maar als die niet wordt gevonden, dan verliezen duizenden Amstelveners hun huisarts. Bij de praktijk aan de Keizer Karelweg zijn noodcontainers naast de praktijk gezet om meer patiënten te kunnen ontvangen, maar dat is geen ideale situatie. Ook de praktijk aan Orion kan in de knel komen.”

NIEUWBOUW

In gevallen waarbij op korte termijn een oplossing nodig is, wil de gemeente helpen met het zelf ontwikkelen van nieuwbouw. Voor situaties waar meer tijd is, wil de gemeente ontwikkelaars interesseren in het opnemen van praktijkruimte in grotere projecten, bijvoorbeeld de geplande nieuwbouw langs de Bovenkerkerweg. Van Ballegooijen wees erop dat zorgverzekeraars voor de vergoedingen aan huisartsen gebonden zijn aan landelijke regels. Huurprijzen hebben landelijk wel de aandacht, maar volgens Van Ballegooijen kan Amstelveen daar niet op wachten. Vandaar dat het college zonodig wil bijspringen.

POSITIEF

raadsleden ontvingen het collegeplan positief en gingen ermee akkoord. VVD-burgerraadslid David Koekoek plaatste wel vraagtekens bij het idee van financiële ondersteuning. “We geven dan een klein deel van de huisartsen een voordeel boven huisartsen die vastzitten aan een hoge huur,” zei hij. Simon Lutz (GroenLinks) wees op het gelijkheidsbeginsel: “Dit is iets wat je juridisch heel goed moet uitzoeken. De bedoelingen zijn goed, maar we moeten niet in rechtszaken verwikkeld raken.” Volgens Jacqueline Höcker (Goed voor Amstelveen) is daar voor het raadsvoorstel juist al wel goed naar gekeken.

HUISARTSENBUSSEN

Saoula Chaara (D66) opperde om behalve naar nieuwbouw, ook te kijken naar mogelijkheden om bestaande praktijkruimten uit te breiden. “Dat gaat waarschijnlijk sneller dan het vinden en bouwen van nieuwe praktijkruimte,” zei ze. Dianne Hoefakker (ChristenUnie) bracht het idee naar voren om ook te denken aan huisartsenbussen, zoals er ook voor borstonderzoek bussen worden gebruikt. Of het dubbel benutten van bestaand vastgoed, zoals een bibliotheek of school.

Arjen Siegmann (CDA) toonde zich zeer verheugd over het voorstel. “Want mijn eigen huisarts stopt ermee. Maar gelukkig, de wethouder zit er achteraan!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie