Relatief veel ouderen in Amstelveen belanden in het ziekenhuis na een valpartij.
Relatief veel ouderen in Amstelveen belanden in het ziekenhuis na een valpartij. Pixabay

Relatief veel valincidenten onder ouderen in Amstelveen

20 februari 2024 om 10:41 Zorg

AMSTELVEEN Er vinden relatief veel valincidenten onder ouderen plaats in Amstelveen. Dit blijkt uit het onderzoek van Zuster Jansen naar ziekenhuisopnames na een valincident, op basis van de recentste data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Amstelveen zit met 197 ziekenhuisopnames per 10.000 ouderen per jaar 33 procent boven het landelijke gemiddelde aantal opnames na een valpartij.

Vallen is een groot probleem onder ouderen. Dergelijke ongelukken gebeuren veelal in en om  de woning. Een val kan leiden tot ernstige verwondingen en heeft veel invloed op de zelfstandigheid van 65-plussers. Zuster Jansen (een particuliere thuiszorgorganisatie die door heel Nederland actief is) heeft het aantal ziekenhuisopnames na een accidentele val in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat een ziekenhuisopname onder 65-plussers als gevolg van een valincident relatief vaak gebeurt in Noord-Holland.

Op gemeentelijk niveau zijn er in Noord-Holland grote verschillen. Maar liefst 29 gemeenten zitten echter boven het landelijke gemiddelde van 148 opnames per 10.000 ouderen. Vijf daarvan zitten er zelfs 33 procent of meer daarboven, waarvan Amstelveen er één is. Koploper is Heemstede met 226 ziekenhuisopnames na een valincident (52 procent meer dan het landelijk gemiddelde), gevolg door Oostzaan (215) en Zandvoort (208). Amstelveen en Weesp staan op een gedeelde vierde plaats met ieder 197 ziekenhuisopnames.

 Meer informatie over het onderzoek van Zuster Jansen is hier te vinden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie