Ziekenhuis Amstelland
Ziekenhuis Amstelland Foto: Archief

Ziekenhuis Amstelland wil zeggenschap van verpleegkundigen versterken

9 februari 2024 om 15:18 Zorg

AMSTELVEEN Ziekenhuis Amstelland wil zeggenschap van verpleegkundigen versterken. Daarom werden alle verpleegkundigen uitgenodigd voor een scholingsdag die donderdag 8 februari plaatsvond. Om hen te inspireren en om zeggenschap te stimuleren stonden inspiratie en inhoud centraal op deze dag. Vanuit alle afdelingen in het ziekenhuis hebben er verpleegkundigen deelgenomen.

In 2023 is de wet Zeggenschap in de Zorg ingegaan. Zorgorganisaties moeten voortaan verzorgenden, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en andere zorgverleners in de gelegenheid stellen invloed uit te oefenen op het zorgbeleid. Ook voor Ziekenhuis Amstelland is verpleegkundig leiderschap een belangrijk thema.

ONDERLINGE CONTACTEN

De voorzitter van de Verpleegkundige Adviesraad van Ziekenhuis Amstelland, Irene Mohr-Vliegenthart, kijkt met enthousiasme terug op de trainingsdag. “Het was een mooie en intensieve dag, waarbij met name de onderlinge contacten tussen verpleegkundige van de verschillende afdelingen waardevol was. Hierdoor hebben we inspiratie gekregen om het verpleegkundig leiderschap binnen het ziekenhuis Amstelland verder te gaan ontwikkelen.”

KANSEN EN UITDAGINGEN

Demelza Hoogwerf en Gert-Jan Timmers, werkzaam voor Ziekenhuis Amstelland, zetten de verpleegkundigen aan het denken over de kansen en uitdagingen op de werkvloer. Daarnaast stond er een interactieve workshop van Heartbeats op de planning. ‘s Middags vertelde Sophia de Rooij, voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis, hoe belangrijk het voor het ziekenhuis is om verpleegkundigen te betrekken bij besluiten. 

VAKKENNIS

Jaap Kappert, bestuurder bij V&VN sloot de trainingsdag af met zijn visie op de zorg van morgen in Nederland en de belangrijke rol van de verpleegkundigen hierin. “Als de zorg steeds meer rond gezondheid, functioneren en eigen regie van patiënten draait, dan is de grote bijdrage aan zorg en beleid van verpleegkundigen direct vanzelfsprekend. Het is belangrijk dat verpleegkundigen dit beseffen en gezamenlijk uitdragen dat hun vakkennis essentieel is voor de zorg van morgen, en dus ook hun bijdrage aan de strategie van het ziekenhuis.”

MEDEWERKERS OP DE EERSTE PLAATS

Met oog op een toekomst waarin de vraag naar zorg toeneemt en de arbeidsmarkt een heikel punt is, is het volgens Ziekenhuis Amstelland van groot belang om medewerkers op de eerste plaats te zetten. Door te inspireren en veel aandacht aan scholing te besteden, biedt het ziekenhuis ook mogelijkheden tot ontwikkeling en doorgroei.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie