Margreet Weenink geeft op maandag- en vrijdagmiddag les in het MOC gebouw.
Margreet Weenink geeft op maandag- en vrijdagmiddag les in het MOC gebouw. Naomi Heidinga

Meekijklessen bij Zangschool Amstelveen: ‘Samen zingen is een feestje!’

15 november 2023 om 10:00 Zakelijk

AMSTELVEEN Zangles voor kinderen? Daarvoor kun je terecht bij Zangschool Amstelveen. Zangdocent Margreet Weenink leert kinderen in de kinderkoor-klassen op speelse manier hoe ze natuurlijk hun stem kunnen gebruiken. Door middel van veel liedjes, samen met oefeningen, spelletjes en beweging. Zo ontwikkelen ze hun stem. Want zingen is leuk!

Margreet geeft op maandag- en vrijdagmiddag les in het MOC gebouw. Bij binnenkomst van de repetitieruimte is het even zoeken: wordt hier echt gezongen? Middenin de zaal staat een kind met bokshandschoenen. Het is één van de technieken die Margreet gebruikt bij haar lessen. “Wanneer je het boksen op de juiste manier doet, vind je je ademsteun, die belangrijk is bij het zingen. Ik kan het hele verhaal over ademsteun ook vertellen, maar daar snappen kinderen nog niet veel van. Op deze manier leren ze het onbewust.” Margreet gebruikt meer van dit soort technieken, zoals ook de Lichtenberger Methode. “Met deze methode vindt de stem op een natuurlijke manier zijn weg, zonder de kinderen al te veel en te bewust aan een zangtechniek te laten werken.”

KINDEREN EN JONGEREN

 Ze heeft Zangschool Amstelveen opgericht omdat ze haar kennis en ervaring wil delen. “Ik ben koordirigent, muziekdocent en zangdocent. Ik ben gespecialiseerd in het lesgeven aan kinderen en jongeren. Ik heb nu twee groepen kinderen die ik begeleid. Vrijdags geef ik van 13:15 tot 14 uur les aan kinderen van vier tot en met zeven jaar. Op maandag geef ik van 15:30 tot 16:30 les aan een groep kinderen in de leeftijd van acht tot en met twaalf jaar. We zingen liedjes in het Nederlands, maar ook in andere talen. Het gaat om vrolijke, krachtige, mooie, ontroerende of juist heel dansbare liedjes in verschillende stijlen.”

GOEDE SFEER

Margreet is klassiek opgeleid en geeft de kinderen ook vanuit deze techniek les. “Ik vind het belangrijk dat kinderen onbevangen hun stem leren gebruiken. Het samen musiceren in goede sfeer staat voorop. Genieten van het samen zingen en plezier maken. Kinderen zijn het niet meer gewoon om te zingen, merk ik. Op scholen gebeurt het veel minder. Een kind dat zingt wordt snel gek gevonden. Daartegenover staan programma’s als The Voice, waardoor het lijkt alsof je enorm getalenteerd moet zijn om te zingen. Het is mijn missie om meer kinderen te laten zingen en het samen zingen weer gewoon te laten zijn. Iedereen kind kan zingen. Zeker als je er van jongs af aan mee begint.”

MEEKIJK-LESSEN

De kinderen leren ook noten te lezen en van blad zingen. “En ik vraag ze thuis te oefenen.” Op 20, 24 en 27 november en 1 december vinden meekijk-lessen plaats in de verschillende leeftijdsgroepen. Kinderen mogen een les komen meedoen en ouders de laatste tien minuten van de les kijken. Met de wat oudere kinderen werkt ze toe naar een klein concert eind januari. ”Ik hoop dat er ook nog wat oudere kinderen bijkomen. Vaak begint men als kleuter en blijft men tot ver in de tienerjaren. Omdat ik net ben begonnen, moet dat nog groeien.” Opgeven voor één van de meekijklessen kan via info@zangschoolamstelveen.nl

Voor meer informatie www.zangschoolamstelveen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie