Joop Ferdinandus: "Ik heb geen haast. Ik maak hier en daar een praatje met de mensen uit de buurt."
Joop Ferdinandus: "Ik heb geen haast. Ik maak hier en daar een praatje met de mensen uit de buurt." BDU Media

Krantenbezorger Joop: ‘Mensen zijn blij als de krant komt’

23 november 2022 om 11:45 Zakelijk

AMSTELVEEN Sinds drie jaar bezorgt Joop Ferdinandus de lokale krant in de wijk waar hij zelf woont. Op een gegeven moment werden er briefjes bij de krant bezorgd met de oproep aan nieuwe bezorgers om zich te melden. En hij meldde zich. Hij heeft er nog geen dag spijt van gehad.

Nu Joop met pensioen is geniet hij van zijn baantje als krantenbezorger. ,,Het mooiste vind ik dat de mensen zo blij zijn als de krant komt. Dat vind ik leuk. En ik heb geen haast. Ik maak hier en daar een praatje met de mensen uit de buurt. Jongere mensen zijn meestal aan ‘t werk, maar oudere mensen vinden het leuk om even een praatje te maken.”

In zijn woonwijk zijn nog drie andere bezorgers actief: één man die ook met pensioen is en twee jongens van een jaar of veertien. Met z’n vieren is er vanzelf een soort poultje ontstaan. Als er één bezorger eens niet kan, bijvoorbeeld vanwege vakantie, dan kan hij één van de andere drie vragen. ,,En dan geven we gewoon door: ik kan niet, maar die bezorger neemt de wijk over.’’

“Volgens mij zijn er wel meer oudere mensen die het eigenlijk best leuk zouden vinden om de krant te bezorgen. Ik heb wel eens aan iemand die me aansprak gevraagd: ‘Wat let u? Ik ben 75 en ik doe het ook.’ Zo lang je maar goed kunt lopen, dat is belangrijk. Voldoende bewegen is ook belangrijk.”

Joop Ferdinandus heeft geen idee hoe lang hij nog doorgaat met het bezorgen van krant. ,,Ik heb geen plan. Ik zie wel wat me gegeven wordt. Tot nu toe staat ‘t me niet tegen.’’ Wat hij fijn vindt is dat hij relatief vrij is wanneer hij de krant bezorgt. Dus heb je eens een dag met regenbuien kun je het nog een beetje uitkienen om tussen de buien door te bezorgen. ,,Ik heb in die drie jaar misschien drie of vier keer in de regen bezorgd’’, vertelt Ferdinandus.

,,Ik zie het werk ook een beetje als sociaal werk. Je doet het voor je eigen buurtbewoners. En soms kun je mensen al helpen door gewoon even hun verhaal aan te horen. En omgekeerd letten mensen ook op mij. Als ik me een weekje heb laten vervangen, vragen ze de week erna: ‘Ik heb je vorige week niet gezien. Was je ziek?’’

Wil jij ook bezorgen voor het Amstelveens Nieuwsblad? Meld je aan via www.bdumedia.nl/krantenbezorger-worden

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie