Ed van Niele in zijn winkel, bij de 'schatlades'.
Ed van Niele in zijn winkel, bij de 'schatlades'. Naomi Heidinga

Lijstenmaker Van Niele stopt, de winkel sluit op 31 december

7 oktober 2021 om 09:36 Zakelijk

AMSTELVEEN Lijstenmaker Ed van Niele is een begrip in Amstelveen. Na 45 jaar is het echter tijd voor wat anders. Hij sluit de deuren van zijn winkel op 31 december. Tot die tijd kunnen mensen nog bij hem terecht voor op maat gemaakte lijsten. 

BROER De interesse voor het vak ontstond vanwege de creativiteit van zijn broer. “Hij tekende en maakte grafische ontwerpen. Ik ging wel eens met hem mee naar een lijstenmakerij. Dat fascineerde me, en ik besloot zelf ook lijsten te gaan maken. In eerste instantie in een kamer in mijn ouderlijk huis, tot ik een eigen bedrijf ben begonnen. De eerste winkel zat in de Nieuwe Karselaan. Mijn vrouw zorgde met haar werk voor de huur; terwijl ik hoopte dat er klanten langskwamen. Mijn familie stond altijd klaar om te helpen. De laatste jaren werkte mijn jongste dochter een dag in de week mee.”

KLANDIZIE Over klandizie heeft Van Niele echter nooit te klagen gehad. “Ik heb het altijd wel druk gehad. Tot de coronatijd. Toen moest de winkel voor het eerst dicht. In al die jaren is dat niet eerder voorgekomen. Dat zette me aan het denken. Voor het eerst had ik de ruimte om mijn eigen tijd in te delen. Het was raar dat de winkel dicht moest, maar de vrijheid vond ik wel lekker.” Van Niele is inmiddels 66 jaar. “Op een gegeven moment komt de tijd om te stoppen. Wanneer ik de winkel voort zou zetten, zou ik zeker tot mijn tachtigste door kunnen. De klanten blijven komen, daar ben ik van overtuigd. Ze komen niet alleen uit Amstelveen, maar uit heel Nederland. Bovendien word ik van dit werk niet moe.”

GEMAK Stoppen geeft echter ruimte om meer tijd met zijn vrouw door te brengen, en samen leuke dingen te doen. “Ook heb ik straks de tijd om een aantal kunstwerken voor onszelf in te lijsten. Daar is het nooit van gekomen. Dat kan ik straks lekker op mijn gemak doen. Hetzelfde geldt voor het uitzoeken wat ik wil met de zaak, het gereedschap en de machines. Die hebben hun geld ruimschoots opgebracht. Het zijn specialistische machines, die niet veel opleveren bij verkoop. Maar ze zijn nog goed. Het liefst draag ik ze over aan iemand die net zoveel plezier aan het vak beleeft als ik altijd heb gedaan.”

PASSIE De passie voor het vak is nooit verdwenen. “Ik zit hier op een prachtige plek. Het is heerlijk om hier te werken, je kijkt zo op de straat.” Het leukste aan zijn vak vindt hij het adviseren van de klant, over welke lijst het best bij hun kunstwerk of foto past. Hij heeft lades vol met lijstmateriaal, in diverse kleuren, diktes en materialen. “Klanten kunnen kiezen uit zo’n duizend verschillende lijsten, van traditioneel tot modern. Vervolgens kan men kiezen of er een passe-partout omheen moet, en welk type glas gebruikt moet worden. Bij sommige werken is vanwege de conservering het gebruik van museumglas een vereiste.”

DIERBAAR “Klanten komen hier altijd met een kunstwerk of foto dat hen dierbaar is. Ik mag daar een mooie lijst omheen maken, wat het geheel afmaakt. Als zo’n lijst klaar is, en ik zie het eindresultaat en de reactie van een tevreden klant, dan kan ik daar echt van genieten.” Tot 31 december kan men nog in zijn winkel aan de Amsterdamseweg 171 terecht. De winkel is van dinsdag tot en met zaterdag geopend. Zie: www.edvannielelijsten.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie