Opdrukken, crunches en planken: het gaat er serieus aan toe.
Opdrukken, crunches en planken: het gaat er serieus aan toe. naomi heidinga

Gymles voor volwassenen in De Meerkamp: elke week andere lessen

6 oktober 2021 om 15:30 Zakelijk

AMSTELVEEN Onder de titel GALM (Groninger Actief Leven Model) 55-plus conditietrainingen verzorgen Michael Weber en zijn zus wekelijks zo’n twintig sportlessen voor 55-plussers. Elke week worden andere lessen gegeven, met conditietraining, spierversterkende oefeningen en balsporten.

“Natuurlijk is het bewegen van belang, maar het sociale aspect is minstens zo belangrijk,” aldus Michael. 16 oktober wordt de GALM Fit-test georganiseerd. 55-plussers kunnen zo bepalen waar ze qua gezondheid, kracht en conditie staan. 

GALM-LES Op dinsdagochtend 9.30 uur vindt een GALM-les plaats in Sporthal De Meerkamp. Voor aanvang is er even kans om bij te praten. Om klokslag half tien gaat de les van start. Michael hoeft niets te zeggen: de deelnemers weten dat de les begint met een aantal rondjes door de gymzaal lopen. Na een paar rondjes wordt het tempo opgevoerd: een aantal deelnemers zet een jogtempo in. 

Dat geeft Michael de kans om iets te vertellen over het ontstaan van de bewegingslessen. “Ik ben er in 2002 mee begonnen. Ik liep destijds stage bij AmstelveenSport, en dit was één van de projecten die op de stapel lag. Na het afronden van mijn studie heb ik de lessen overgenomen en ben ik ze samen met mijn zus gaan geven, als Weber Sports. Inmiddels zijn er twintig groepen in Amstelveen.”

CONDITIE EN ROMPSTEVIGHEID Na het warmlopen is het tijd voor rek- en strekoefeningen. De deelnemers zijn keurig verdeeld over de zaal. Terwijl Michael af en toe aanwijzingen en tips geeft, wordt her en der gekletst. Het gaat immers ook om de gezelligheid. Na het rekken en strekken is het tijd voor een actiever onderdeel. Dit keer staat basketbal op het programma. Er wordt geoefend met dribbelen en gooien. Ongemerkt wordt zo ook aan de conditie en de rompstevigheid gewerkt. “We doen elke week wat anders,” vertelt Michael. “Basketbal, volleybal of badminton bijvoorbeeld, naast andere oefeningen.”

AANPASSEN AAN NIVEAU Michael legt matten op de grond. Het is tijd voor spierversterkende oefeningen. “Deze groep doet graag dit soort oefeningen, zo hebben ze het gevoel dat ze echt iets gedaan hebben.” 

Opdrukken, crunches en planken: het gaat er serieus aan toe. Iedereen kan de oefening aanpassen aan zijn of haar niveau. Zo blijft iedereen in beweging. “De deelnemers variëren in leeftijd van 55 tot 85 jaar. Overigens hoeft leeftijd niet zoveel te zeggen: sommige tachtigers zijn fitter dan vijftigers.”

BASKETBAL De oefeningen zitten erop, de deelnemers gaan uit zichzelf weer aan de wandelen. Zo gaat eventuele kramp uit de spieren en kunnen ze verder met het laatste onderdeel: het basketbalspel ‘Rondje om de Wereld’. Vanaf verschillende posities wordt op de basket gegooid. Gaat de bal in het net, dan mag er nog een keer gegooid worden.“

FIT-TEST Balsporten zijn niet mijn favoriet,” vertelt Carin Poell, een van de deelnemers. “Maar hier ga je ze vanzelf waarderen. Een aantal jaar geleden ben ik naar een fit-test geweest en daarna heb ik me aangemeld voor de lessen. Tijdens de fit-test leg je een heel parcours af; er wordt aan elk onderdeel van je lichaam gewerkt. Daarnaast wordt gekeken naar je gezondheid en algehele conditie. Zo wordt onder meer de bloeddruk gemeten.” 

GEZELLIG Ze gaat elke week met plezier naar de sportles. “Ik ben niet sportief, maar ik wil blijven bewegen. Het is heel gezellig met z’n allen.” Dat beamen Lida Hijsteeg, Mia Horchner en Emily Premsela. Lida is deelnemer van het eerste uur. “We gaan na afloop van de les een kopje koffie met elkaar drinken. En we hebben altijd een seizoenafsluiting. Dan gaan we bijvoorbeeld barbecueën met zijn allen. Met kerst kopen we altijd een cadeautje voor Michael. Hij geeft leuk les.”

AANMELDEN FIT-TEST Benieuwd naar hoe het met uw conditie gesteld is? De gemeente Amstelveen, Amstelveen Sport en Weber Sports organiseren zaterdag 16 oktober tussen 9.30 en 12.00 uur een fit-test voor 55 plussers in Sporthal De Meerkamp. Deelname kost 5 euro. 

Aanmelden voor de fit-test kan per e-mail of telefonisch bij Michael Weber, info@webersports.net, 06-46087776. Daarbij moeten de volgende gegevens doorgegeven worden: naam, leeftijd, adres, telefoonnummer, e-mailadres en voorkeurstijd (ieder kwartier tussen 9.30 en 12.00 uur). 

Voor mensen die de fit-test niet willen of kunnen doen vanwege omstandigheden, bestaat er de mogelijkheid een gratis proefles te doen. 

Kijk voor meer informatie op www.webersports.net

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie